Skip to content

Dagpengesystemet har nået bunden

Et stigende antal danskere frygter at få svært ved at klare udgifterne i hverdagen, hvis de havner på dagpenge.

Det viser en undersøgelse, som Danmarks Statistik har lavet for LO-fagbevæ-gelsen, omtalt i avisen.dk. I undersøgelsen erklærer mere end fire ud af ti løn- og dagpengemodtagere sig uenige i, at dagpengesystemet giver tryghed omkring deres økonomiske situation.

En ligeså stor andel svarer, at de føler, at systemet giver dem nogen eller høj grad af tryghed.

Ifølge Bent Greve, professor ved Roskilde Universitet, er danskernes bekymring helt forståelig, for langt de fleste lønmodtagere vil få et alvorligt hug i privatøkonomien, hvis de mister jobbet.

– Problemet er, at det i dag kun er danskere med en meget lav indtjening, der oplever at få lønnen bare nogenlunde dækket af dagpengene, hvis de bliver fyret, siger Bent Greve til Avisen.dk.

– De fleste mennesker med en gennemsnitlig indkomst som sygeplejesker eller lærere har jo en dækning med dagpengene, der ligger nede omkring halvdelen af deres normale løn, tilføjer han.

Salamimetoden

Hos Danske A-kasser peger direktør Verner Sand Kirk på de sidste ti års ændringer af dagpenge-systemet som noget, der helt naturligt gør folk utrygge ved systemet.

Han henviser blandt andet til, at dagpengeperioden er blevet forkortet, og at det er blevet sværere for de danske lønmodtagere at genoptjene retten til dagpenge, når de kommer i job efter at have været ledige.

– Man er i gang med en salamitaktik, hvor man hvert år skærer skive efter skive af dagpengenes dækning. Og vi er altså ved at nå til sidste skive, hvis de danske lønmodtagere stadig skal have nogen form for tillid til, at systemet kan holde hånden under dem, når de mister deres job, siger Verner Sand Kirk.

Ryger helt ud

Ifølge undersøgelsen fra Danmarks Statistik er det særligt faglærte og ufaglærte danskere, der er utrygge ved tanken om at havne på dagpenge.

Verner Sand Kirk peger på, at det da også umiddelbart er de danskere med kortest uddannelse, der er mest udsatte, hvis de skulle miste deres job.

– Når man nu har skåret så voldsomt i, hvor længe man kan få dagpenge, er det klart, at dem nederst i hierarkiet godt ved, at der er større chance for, at de ryger helt uden for systemet, inden de får et job igen, siger Verner Sand Kirk.

Trussel mod flexicurity

Hvis tilliden til dagpengesystemet fortsætter med at falde, kan det udgøre en alvorlig trussel mod den danske arbejdsmarkedsmodel, siger professor Bent Greve.

– Hvis ikke de danske lønmodtagere stoler på, at systemet kan holde hånden under dem, når de mister deres arbejde, vil de begynde at stille krav om, at det skal være sværere og dyrere for virksomhederne at skille sig af med deres medarbejdere, siger Bent Greve.

LO: Investér i dagpengesystemet

I undersøgelsen svarer mere end hver tredje, at der skal stilles krav om længere fyringsvarsler og større fratrædelses-godtgørelser, når der om fire år skal forhandles nye overenskomster.

Det mener LO-formand Lizette Risgaard er et klart tegn til de danske politikere om, at tilliden til dagpengesystemet har nået et farligt lavt niveau.

– Derfor er det altafgørende, at man nu investerer i dagpengesystemet, så også fremtidige generationer har lyst til at bakke op om den danske arbejdsmarkeds-model, siger Lizette Risgaard.

-kh

Back To Top