Skip to content

Fra kampen mod Ghetto-massakren

Horsens vil ikke rive boliger ned 

Der skal ikke rives boliger ned i den meget omtalte almene bebyggelse Sundparken i Horsens, der er på regeringens såkaldte ghettoliste. Tværtimod skal der bygges mange nye private leje- og ejerboliger i og omkring Sundparken. Det fremgår af en plan, hvori kommunen vil søge boligministeren om dispensation fra ghettolovens krav om, at der kun må være 40 pct. almene familieboliger i Sundparken i 2030. 

Fare for udsalg

– Vores klare prioritering er salg og ikke nedrivning. For vi har nogle gode og nyrenoverede boligkarreer i Sundparken, der absolut ingenting fejler. Og hvis vi river halvdelen af bygningerne ned, river vi samtidig en masse familier op med rode. Det er der ingen grund til, siger borgmester Peter Sørensen (S) ifølge dknyt. 

Planen går derudover ud på at anlægge rekreative og grønne områder, samt nye gang- og cykelstier ind til resten af byen.

Hvor meget udsalg af de almene boliger, der kan blive tale om, er som skrevet endnu usikkert.

Fremskudt indsats

Horsens satser på at få flere beboere i uddannelse eller i beskæftigelse, og der er fokus på at opkvalificere unge under 25.

– Vi skal have Sundparken væk fra ghettolisten inden 2021, og vi har en omfattende plan, der er meget ambitiøs, men som vil gavne både familierne i Sundparken og Horsens som helhed, siger Michael Nedersøe (DF), formand for byrådets taskforce, hvis mål er at få Sundparkens ghetto-stempel væk inden udgangen af 2021. 

For indsatsen står et tværfagligt kommunalt team, som har fået til huse i en job-bus parkeret midt i Sundparken. 

Gør ondt ind i sjælen 

– Planen indebærer, at Odinsgaarden (der administrerer Sundparken) skal sælge boligblokke til private. Og her er det en del af parallelsamfundspakken, at lejere på overførselsindkomst ikke må flyttes med. Det gør ondt i sjælen på en boligforening, at man på den måde vil ramme mennesker, der har det hårdt nok i forvejen, siger Michael Meldgaard, der dog ikke har tænkt sig at lade nogen i stikken.

– Vi efterlader ingen på perronen. Odinsgaarden sørger for, at alle, som måtte miste deres bolig, bliver genhuset i en anden bolig, siger han til Horsens Folkeblad.

København

Mjølnerparken i København vil flytte 300 familier og sælge lejlighederne. I fremtiden må der højst være 40 pct. familieboliger i ghettoområderne. Det kan betyde, at 300 familier fra Mjølnerparken kan blive tvangsforflyttet til andre lejligheder i København i løbet af de næste fem år. Herefter vil lejlighederne blive solgt til en privat udlejer, fortæller boligselskabet Bo-Vita til Berlingske.

– Vi vil forsøge at sælge dem til et pensionsselskab eller andre, som ikke skal have gevinsten hjem lige med det samme, oplyser Jan Hyttel, der er formand for Bo-Vita, og fortsætter: 

– Lejlighederne skal laves om til private udlejningsboliger, hvor man har en vis indflydelse på, hvilke familier der flytter ind. Det vil sige, at der vil ske en social frasortering af eksempelvis kontanthjælpsmodtagere.

Mjølnerparken står på listen over de ”hårdeste” ghettoområder herhjemme, og som et led i regeringens planer om at gøre op med områderne senest i 2030 indgik de tre regeringspartier sidste år en aftale med Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet og Socialistisk Folkeparti. Aftalen betyder, at der fremover maksimalt må være 40 procent almene familieboliger i områderne.

Sælger fra 

Generelt er der tre måder at nedbringe andelen af almene familieboliger på: Man kan rive boliger ned, ændre familieboligerne til ungdoms- eller ældreboliger, og endelig kan man sælge fra.

Jan Hyttel fra Bo-Vita fortæller til Berlingske, at den sidste løsning også er den eneste løsning i hans optik. Der er nemlig allerede vedtaget en omfattende renoveringsplan for hele Mjølnerparken, der har været syv år undervejs, som koster op mod en milliard kroner, og som skal sættes i gang i år.

Den plan gør, at nedrivning ikke vil give mening, og den betyder også, at hvis man ændrer familieboligernes status til eksempelvis ungdomsboliger, skal man starte forfra, hvad angår renoveringsarbejdet, forklarer Jan Hyttel og understreger også, at der allerede er godt 1.000 ungdomsboliger i og lige uden for Mjølnerparken.

Flytte-hjælp

De familier, der skal fraflytte deres boliger, vil få tilbudt en anden bolig af Bo-Vita, der samlet set administrerer 5.600 boliger i København. Familierne vil også få tilbudt hjælp til flytningen, og endelig vil de få hele indskuddet i deres bolig i Mjølnerparken retur. Hvis indskuddet i erstatningsboligen er højere, vil Bo-Vita betale differencen.

Beboerformand: Dårlig ide

Formanden for beboerne i Mjølnerparken, Muhammed Aslam, synes, at det er en -dårlig idé at frasælge boligerne til privat udlejning, fordi han frygter, at det vil være lig med store huslejestigninger, hvis de overgår til private ejere. 

Beboerformanden fortæller, at han på sine beboeres vegne håber, at man i stedet for at sælge de almene familieboliger vil ændre dem til eksempelvis ældre- og seniorboliger eller ungdomsboliger. 

Endelig mener han heller ikke, at det er nødvendigt at tvangsflytte familier, hvis bare boligselskabet slår koldt vand i blodet. Godt 100 familier bor i Mjølnerparken i midlertidige lejemål, siger han, og han er sikker på, at man vil nå de sidste 200 familieboliger ved naturlig fraflytning. 

– Vi har 12 år, inden vi når 2030, og der kan vi sagtens nå de her mål, uden at vi skal tvinge nogen, siger han. 

Skeptisk borgmester 

Hos Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune oplyser man, at det på nuværende tidspunkt ikke er muligt i forhold til lovgivningen at omdanne familieboligerne i Mjølnerparken til ungdomsboliger. Men teknik- og miljøborgmester Ninna Hedeager Olsen fra Enhedslisten er skeptisk over for et frasalg af lejligheder. 

– København har brug for flere og ikke færre almene boliger, og derfor kommer Enhedslisten til at gøre, hvad vi kan for at undgå nedrivninger og frasalg af almene boliger, skriver borgmesteren i en mail, hvor hun samtidig oplyser, at hun vil tage imod beboere fra Mjølnerparken, der skal komme med bud på løsninger. 

-Alni

Back To Top