Skip to content

Litterær perlerække

Af Margit Andersen

Man skal vare sig for at gradbøje forfattere i god-bedre-bedst, for litteratur er jo en dialog mellem forfatter og læser, og det er meget subjektivt, hvem man snakker godt med.

Blandt nulevende nordiske forfattere er Einar Már Gudmundsson min foretrukne samtalepartner, og det er jeg åbenbart ikke alene om. I 1995 modtog han Nordisk Råds Litteraturpris for romanen ”Universets Engle”, og i forgangne efterår blev han beæret med, det kan man vist godt sige, at få udgivet sine samlede værker fra 1981 til 2016. 20 bind som består af digte, noveller, essays og romaner.

I ”Regndråbernes Epilog” (1986) skrev han, at ”det er med hunde som med afholdsmænd, man kan hverken tale med dem eller drikke med dem”. Den påstand holder heldigvis ikke, hvad alle afholdsmænd angår. I 2007 fortæller han i ”Sindets Tremmer” om, hvordan han selv måtte sætte proppen i flasken, da den begyndte at styre ham i stedet for det omvendte, men han er alligevel fortsat med at være god at tale med i alle de efterfølgende værker.

Gudmundsson er proletardigter med begge ben plantet i jorden hos arbejderklassen og de svageste, men han er også udstyret med vinger på hjernen og en stor dosis humor. Ser gerne verden fra skæve vinkler og vender op og ned på den, så de små bliver store og omvendt. Det fornægter sig heller ikke, at han er fra Island, hvor sagn, skrøner og gengangere har en naturlig plads i virkeligheden. Stilmæssigt slår det igennem med den enkle og ramsaltede sagatone, men der er også inspiration fra f. eks. 1800-tallets gavtyve-romaner og selvfølgelig de nordiske digterguder Laxness og Heinesen. For ikke at tale om ungdoms-tidens rock, tegneserier, film og politiske aktiviteter.

Gudmundsson var i 70’erne aktiv på venstrefløjen i en ungdomsorganisation for Folkealliancen, et bredt socialistisk parti, der senere endte i trotskisme. Om den tid satiriserer han i romanen ”Røde Dage”, om hvilken Land og Folks anmelder skrev, at den ”varmer hjertet og får sjælen til at grine”.

Den unge digterspire skiftede imidlertid barrikaden ud med skrivebordet, og derfra har han virket siden. I begyndelsen som lyriker, men derpå også som romanforfatter med ”Reykjavik-trilogien” om tiden, hvor udviklingen gik fra bonde- og fiskernation til industrialisering og urbanisering. ”Universets Engle” er inspireret af forfatterens brors svære sygdom. I et muntert toneleje fortælles i dette mesterværk en tragisk historie om livet som psykisk syg.

Næsten dokumentarisk bliver Gudmundsson i de tre bind om hans familie i fire generationer: ”Fodspor på himlen”, ”Drømme på jorden” og ”Navnløse veje”. Her skildres den islandske arbejderklasse i det nære perspektiv, og skulle man lede efter noget at sammenligne med, kunne det blive Andersen Nexø hvad engagement og hjerte angår, men med tiden og temperamentet til forskel.

Under den økonomiske krise trådte Gudmundsson igen aktivt op på barrikaderne med de to bøger ”Hvidbogen – Krisen på Island” og ”Bankstræde Nr. O”, hvori han hudflettede spekulanterne og medløberne. Men trods emnet er de stadig en digters opgør og begrænses ikke til tørre tal og redegørelser, men blander politik, moral, musik og litteratur og bringer os vidt omkring. På det seneste er udkommet den satiriske slægtsroman ”Islandske konger”, og ”Hundedage” om danskeren Jørgen Jürgensen der i 1809 lavede revolution på Island og i seks uger var selvudråbt konge over øriget.

Her er kun nævnt en lille del af denne litterære perlerække, som nu kan erhverves i sin helhed med samt en indføring i forfatterskabet af dets trofaste oversætter Erik Skyum-Nielsen, som her i marts fik tildelt Dansk Oversætteforbunds Ærespris for sin formidling af islandsk litteratur til dansk. Bøgerne leveres i en tilpasset reolkasse og fremstår i den med de farvevarierede rygge som et helt lille kunstværk, der kunne være en fin gaveide til en, der har fortjent noget ud over det sædvanlige. Til eget brug er det måske en lidt stor mundfuld, men så kan de jo indtages i bidder ved hjemlån fra biblioteket. Alle undtagen novellesamlingen ”På sporet af den zoologiske have” har tidligere været udgivet på dansk.

Einar Már Gudmundsson: Samlede værker 1981-2016. 5.224 s. 1.000 kr. Lindhardt og Ringhof

Back To Top