3F har sikret sygemeldte 30 mio. kr. i dagpenge
Højesteret ændrede for halvandet år siden praksis, så stop for sygedagpenge ikke kan ske med tilbagevirkende kraft
Det var ikke lovligt, at Kolding Kommune fratog en borger sygedagpenge med tilbagevirkende kraft. Det fastslog Højesteret i 2015, hvorefter Ankestyrelsen og kommunerne var tvunget til at gennemgå afgørelser og ændre dem, så de blev i overensstemmelse med dommen.
Sagen blev rejst af fagforbundet 3F som en principsag på et medlems vegne, og har i et enkelt tilfælde resulteret i en efterbetaling på hele 200.000 kr.
Sagerne tager tid
Men ankesager tager tid, når det offentlige skal udrede sager. Mens borgerne normmalt har en ankefrist på få uger, forlænger eksempelvis Udbetaling Danmark sine egne svarfrister måned efter måned med lakoniske meddelelser om, at de ”desværre ikke har nået at behandle sagen endnu.”
I alt er der det første års tid – fra dommen og frem til 30. september i fjor – gennemgået 1.450 sager hvoraf de 623 har ført til den omfattende efterbetaling på 30 mio. kr.
Det fremgår af et notat, som Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har sendt til Folketingets Beskæftigelsesudvalg.
72 af sagerne er fundet forældede, og endelig er nogle borgere blevet modregnet for andre ydelser, de havde fået i stedet for de mistede sygedagpenge, så der samlet set er vurderet, at der ikke skal ske efterbetaling.
Regningen vokser
Kommunernes endelig regning forventes at blive endnu større end de 30 mio. kr. For det første har flere kommuner, ifølge dknyt.dk oplyst, at de stadig er i gang med at genoptage sager på baggrund af Højesterets dom, for det andet har Ankestyrelsen ifølge notatet 237 ubehandlede sager liggende.
For at fuldende billedet har Ankestyrelsen ifølge notatet modtaget 49 nye klager over de revurderede afgørelser.
-alni