Skip to content

Nej til prisstigninger på offentlig kollektiv transport

Udtalelse fra Pensionisternes Kulturforening af 1965

[KOMMUNIST 12-2023] Gør regional kollektiv transport gratis for pensionister.

prisstigninger-kollektiv-trafik
Det er dyrt, også for pensionisterne, at tage offentlig transport. Samtidig er der massive lukninger af ruter.

Fra 1. januar 2024 stiger billettaksterne på al kollektiv offentlig transport i Danmark med mellem 9–13 %. Det har regeringen besluttet efter indstilling fra Trafikstyrelsen. Den styrelse kan åbenbart ikke siges imod.

Stigningen sker på trods af, at politikere fra regeringspartierne i højtidelige taler igen og igen siger, at flere skal over i den kollektive transport af hensyn til klimaet. Men det modsatte vil ske med de bebudede prisstigninger.

Og der tages ingen hensyn til os pensionister, der for de flestes vedkommende er helt afhængige af kollektiv transport uden andre transport­muligheder til de daglige aktiviteter.

Et 3-måneders pensionistkort til DOT Øst i Hovedstadsområdet stiger f.eks. med over 13%. Vi må så bare betale, hvad der forlanges.

Det er ikke rimeligt. Vi pensionister, der har bidraget til samfundet igennem et langt liv, kompenseres overhovedet ikke. Vore pensioner stiger ikke svarende til de nye priser. De udhules derimod, og vor velfærd forringes igen.

Henviser til arbejdsgruppe

Transportminister Thomas Danielsen fra Venstre er indtil videre helt kold overfor alle indsigelser og protester fra pensionister og alle andre i Danmark. Han henviser bare til en arbejdsgruppe, der vil se på sagen.

Transportministeren administrerer kollektiv transport som en business, der ikke må give underskud. Vi har derfor ingen tiltro til, at en arbejdsgruppe kommer os til gode. Det har vi set mange gange før.

Offentlig kollektiv transport skal være et kollektivt velfærdsgode for alle. Ikke cool business, hvor de rejsende betragtes som kunder i butikken, og ikke som passagerer.

Vi opfordrer alle pensionister og alle andre i Danmark til at stå sammen og kræve, at regeringen dropper de bebudede takststigninger på kollektiv transport.

Vi kræver også, at kollektiv transport regionalt gøres gratis for pensionister. Pengene dertil kan findes ved at droppe topskattelettelser og ved nedskæring på militær oprustning.

Til regeringen siger vi: Drop takststigningerne på kollektiv transport. Gør regional kollektiv transport gratis for pensionister.

Back To Top