Kulturliv
Shakespeare er farlig
”Jeg ønsker jer alle de værst tænkelige liv, I kan få, og håber, at alle blive syge og dør.” Sådan en mail modtog det engelske teaterselskab Shakespeare & Company fra en amerikaner. De blev meget overraskede, men det blev en række amerikanske teatre, som havde Shakespeare i deres navn også, da de modtog lignende trusler.
Det viste sig at de kom fra Trumptilhængere, der var blevet vrede over en teaterforestilling i New York, som ingen af de pågældende teatre havde noget at gøre med. Det drejede som om teatergruppen Public Theaters opførelse af Shakespeares stykke Julius Cæsar i Central Park i New York. I denne forestilling havde man valgt at lade Cæsar ligne Donald Trump. Flere forestillinger blev forstyrret og der blev fremsat trusler. Stykkets sponsorer Delta Airlines og Bank of American trak deres økonomiske støtte tilbage, fordi de mente at teatret hånede og provokerede. Da Guthrie Theater i 2012 opførte samme stykke med en hentydning til Obama, gav det ikke grund til reaktioner og hovedsponsoren Delta Airlines reagerede ikke den gang med at trække støtten.
Danmarks komiske Ali
Vi har også her i landet fået en komisk Ali, nemlig Christian Langballe, folketingsmedlem for Dansk Folkeparti, som på Facebook har skrevet, at ”DR og Politiken er fordærvsmagter, som lader sig drive frem af kulturradikalisme og venstresocialisme og undergraver landet.” Det var måske en ide at han søgte et job hos Trump som twitterskribent.
Arbejdsmarkedets Feriefond
I 2014 vedtog et flertal i Folketinget bestående af Venstre, Socialdemokratiet, SF, de radikale og de konservative at overføre (stjæle) 280 mio. kr. fra Arbejdsmarkedets Feriefond til statskassen. Det har nu fået den konsekvens at feriefonden, som har brug for de manglende penge, har opsagt lån til 50 museer og kulturinstitutioner, selvom lånene blev givet med den betingelse, at de ikke skulle tilbagebetales, hvis ikke institutionerne solgte bygninger eller ændrede status. Museerne havde håbet, at der blev fundet en hurtig løsning, men sagen er blevet udskudt til efter sommerferien, fordi kammeradvokaten skal undersøge lånenes udformning i forhold EU’s konkurrenceregler.
At EU skal blandes ind i det virker mærkeligt, da der er tale om kulturpolitik, som EU ikke har noget at gøre med.
Udstillinger værd at se
- Arbejdermuseet: Stop slaveri!
- Brandts: Vilhelm Lundstrøm og den gode smag. Slutter 27.8.
- Det kgl. Bibliotek: Blinde vinkler. Slutter 3.2.2018
- Glyptoteket: Fransk maleri. Slutter 31.12.
- Fuglsangs Kunstmuseum: Janne Klerk. Danske kystlandskaber. Slutter 27.9.
- Fåborg Museum: Johannes Larsen og japansk træsnitkunst. Slutter 31.12.
- Heerup Museum: Sommer hele året. Slutter 27.8.
- Johannes Larsen Museet: Haven ved Havet. Slutter 27.8.
- Keramikmuseet Clay: Axel Salto – Stentøjsmesteren. Slutter 17.9.
- Kunstforeningen Gl. Strand: Kunst, kærlighed og mumitrolde. Slutter 3.9
- Kunstmuseet Tønder: Henry Moore – Grænser i Norden. Slutter 3.12.
- Nivågård: Ditlev Blunck. Slutter 27.8.
- Rudolf Tegners Museum: Pontus Kjerrman: Ned med våbnene – Livets landskab. Slutter 22.10
- Statens Museum for Kunst: Ufortalte historier. Slutter 30.12.
- Trapholt: Michael Kvium. Slutter 30.12.