Et job til at leve af
Massivt angreb på retten til fuldtidsarbejde i Danmark og globalt
Hver fjerde lønmodtager arbejder nu på deltid. Samlet set er andelen af lønmodtagere på deltid nemlig vokset fra 20 procent i 2000 til 25 procent i 2015. Det viser en ny rapport, udarbejdet for LO.
Tallene vidner om en markant, snigende ændring på arbejdsmarkedet i retning af, at flere får en løsere tilknytning til deres arbejdsplads.
Mest markant er udviklingen i antallet af mennesker, som arbejder mindre end 15 timer om ugen – såkaldt marginal deltid. I perioden fra 2010 til 2015 steg antallet af beskæftigede på marginal deltid med 50.000 personer, viser den nye rapport.
Dagligvare butikkerne
Udviklingen med flere og flere på deltid ses tydeligt i dagligvarebutikkerne. Her har man gennem en lang årrække oplevet, at der er blevet længere mellem de faste fuldtidsstillinger, mens andelen af deltidsjob og midlertidige stillinger er steget støt.
– Selvom det er mange år siden, at vi havde løsarbejdere, så nærmer vi os mere og mere et løsarbejdersystem, hvor medarbejderne får en løsere tilknytning til deres arbejdsplads. Det skyldes, at mange arbejder færre timer eller er ansat i midlertidige stillinger, siger Per Tønnesen, sektorformand for fagforbundet HK Handel.
Han fremhæver, at næsten syv ud af ti medarbejdere i dagligvarehandlen nu er ansat på deltid. Alene fra 2009 til 2015 steg andelen fra 64,2 procent til 69,2 procent. For 20 år siden var det til sammenligning kun i omegnen af 25 procent af de ansatte i dagligvarehandlen, der arbejdede på deltid, forklarer Per Tønnesen.
Han gør opmærksom på, at arbejdsgiverne i dagligvarehandlen ofte ansætter medarbejdere på kontrakter på mindre end otte timer om ugen, hvilket gør, at de slipper for at betale løn under sygdom.
Mange 3F’ere påtvinges deltid
Det er ikke kun de butiksansatte, som oplever, at det er vanskeligt at få et fuldtidsjob. En meningsmåling, som Analyse Danmark i 2014 lavede for fagforbundet 3F, viste, at fire ud af ti deltidsansatte 3F’ere hellere ville arbejde på fuld tid.
– Man skal tilbydes det, som levestandarden kræver i Danmark. Nemlig et job på 37 timer om ugen, siger Tina Christensen, næstformand i 3F. Det drejer sig især om fiskere, havnearbejdere og sæsonarbejdere i landbrugssektoren, men også om tjenere, rengøringsmedarbejdere og arbejdere i industrien.
– Vores holdning er klar. Vi mener, at vore medlemmer skal have job, som de kan leve af. Man skal selvfølgelig kunne holde til det, men man skal tilbydes det. Deltidsjob er ofte noget, arbejdsgiverne har påtvunget medarbejderne, der egentlig ønsker sig et fuldtidsjob, siger Tina Christensen.
En undersøgelse fra Danmarks Statistik viser, at over 120.000 deltidsansatte i 2013 ønskede at arbejde fuld tid. Af dem var cirka 90.000 kvinder.
Løsarbejde spreder sig
Lektor Janne Gleerup, der til dagligt forsker i arbejdsmarkedet, siger til Ugebrevet A4, at hun ser en klar tendens til, at en ny form for løsarbejdersystem gradvist er ved at sprede sig såvel i Danmark som i resten af verden.
– Jeg er helt sikker på, at vi kun er ved at se begyndelsen på en forandring i retning af, at der kommer langt flere medarbejdere, der bliver ansat på atypiske vilkår, siger Janne Gleerup.
Atypiske vilkår vil sige, at man er på deltid, er midlertidigt ansat eller arbejder alene som selvstændig.
Den nye rapport viser, at der ved udgangen af 2015 var 873.000 danskere, der var ansat på atypiske vilkår. Det svarer rundt regnet til en tredjedel af de i alt 2,7 millioner beskæftigede.
-bfc