Sønderjylland er bombemål
Den danske statsminister og forsvarsminister havde en gave med til Trump på NATO’s topmøde i Bruxelles i juli 2018. Gaven var et løfte om en fast bemanding af en base i Letland på 1500 soldater. Fregatter i Østersøen med missiler indgår i krigsplanerne.
På øen Bornholm i Østersøen er der etableret øget overvågningsaktivitet rettet mod Rusland – ligesom på den svenske ø Gotland.
På topmødet blev der lanceret en række initiativer, som skal sikre, at NATO kan stille forstærkninger og hurtigt kan få styrker frem til for eksempel de baltiske lande, samt at disse lande har lufthavnene og kasernerne til at modtage NATO-styrkerne.
Den sydlige del af Jylland – tæt ved den tyske grænse og tæt på Østersøen, skal være opsamlingssted for NATO’s tropper til ”forsvar” af Norden. 27 F35 krigsfly med øvelsescenter i byen Skrydstrup i Sønderjylland nær den tyske grænse indgår i krigsplanerne.
Nordtyskere protesterer
Lige syd for grænsen, i Jagel ved Slesvig, ligger NATO’s/Tysklands ECR-Tornado kampfly base. Jagel ligger 40 km syd for grænsen. ECR er forkortelsen for Electronic Combat / Reconnaissance, det vil sige elektronisk krigsførelse og opklaring.
Arbejdsdelingen mellem forbundsværnet og andre NATO-partnere er den samme som under NATO-krigen mod Jugoslavien: Forbundsværnet fandt fjendens stillinger, mens NATO-partnere (især USA’s flyvevåben) kastede bomber mod de udpegede mål. Det gør hele området til et topprioriteret bombemål i en krig.
Internationale aftaler påbyder militæret, at vigtige militære stillinger aldrig må være i nærheden af storbyer. Derfor findes ECR-Tornado kampfly og droner ikke ved Berlin og heller ikke ved Hamburg eller i Köln-Bonn området. Tysk militær har udpeget to forholdsvis tyndt befolkede områder i vores grænseland.
Grunden til, at militærbaserne ikke må være i nærheden af storbyer, er, at militære hævngerninger for NATO-angreb vendt mod tyske baser så medfører færre civile ofre. Disse mulige ofre bor i grænselandet. Derfor protesterer fredsaktivister fortsat næsten hver eneste måned i Jagel mod forbundsværnets oprustning med droner og elektronisk krigsførelse.
Også miljøsvineri
ECR-Tornadoerne er også skadelige, når de ikke deltager i krigene. De sviner miljøet til ved at forbruge fem tusinde liter jetbrændstof hver eneste time, de er i luften. Før ECR-Tornado lander, er piloten nødt til at sprede resten af brændstoffet ud i luften – hvis tanken ikke er næsten tømt, vil maskinen være for tung til at lande.
ECR-Tornadoerne og andre militære fly laver langt mere støj end civile fly af samme størrelse. Ved civile fly, som lander ved lufthavne i nærheden af storbyer, er der en bevidsthed om, at de ikke må larme for meget. Ved militære fly har man ikke disse skrupler, for Tysklands militære lufthavne er langt fra storbyer, men de mennesker, som bor i Jagel, Kropp, Klein-/Groß Rheide, Haddeby og Slesvig bliver generet af kampflyenes støj. Det samme gælder for de danske sønderjyder.
Underskrifter mod oprustning
Fredsbevægelsen i Tyskland har taget initiativ til en underskriftindsamling under overskriften ”Nedrustning ikke oprustning.” Underskriftsindsamlingen er en protest mod præsident Trumps krav til NATO-medlemslandene om at betale 2% af bruttonationalproduktet til NATO’s oprustning.
Det tyske kommunistiske parti havde sat sig et mål på indsamling af 30.000 underskrifter, som skulle afleveres på deres pressefest i Dortmund i begyndelsen af september.
Målet blev nået med over 32.000 underskrifter, der blev afleveret inden pressefesten sluttede.
-hn