Billedmageren William Heinesen
Af John Poulsen
William Heinesen (1900-1990) er kendt som Færøernes store digter og ikke så meget som billedkunstner, eller som han selv betegnede sig ”billedmager”. Dette arbejde var en kær adspredelse for ham, og som han har udtrykt det, aldrig andet end en elsket hobby, og derfor ønskede han ikke at udstille separat men kun i gruppeudstillinger.
At han ikke var nogen amatør, selvom han beskedent betragtede sig som en sådan, fremgår klart af den netop udgivne bog ”William Heinesen – billedmageren”, som med sine over 300 sider i stort format viser, hvilken alsidig og fin kunstner han var.
Han mestrede oliemalerier, pasteller, tegninger og papirklip, men det blev også til karikaturtegninger i satiriske skrifter fra 1930 til 50’erne, og læsere af Folkets Jul kunne opleve hans satire i hæfterne fra 1950, 51 og 52 med titlen ”En digter tegner”, men de er desværre ikke med i bogen.
Det først kendte værk fra hans hånd er en tegning, fra da han var ni år, og de sidste er papirklip, som han kun arbejdede med fra 1970, da han fik problemer med benene.
Mange af hans arbejder bygger på den nordiske mytologi og sagn, og derfor vrimler det med trolde, havfruer, norner, vætter og dværge, som lever i bedste velgående på Færøerne, men det skal man ikke lade sig afskrække af, for der er også mange andre temaer i bogen.
Hvis man er en fan af Heinesen, og hvem er ikke det, så bør man unde sig selv at opleve denne anden side af dette musiske menneske.
Billedmageren William Heinesen.
Red. af Bardur Jakupsson. Forlaget Torgard. 300 s. 399 kr.