Overenskomster og arbejdsmarkedsforhold i Danmark
Dansk fodnote om arbejdsmarkedsforhold kan kræves opgraderet
Af Kim Holm
Da danskerne skulle stemme om vores medlemskab af EF, fik vi at vide, at ”nødderne knækker vi selv”. EF/EU skulle ikke have noget at gøre, når det gælder overenskomster og arbejdsmarkedsforhold, påstod tilhængerne, da de skulle lokke os ind i det daværende EF, nu EU.
Men sådan er det ikke gået. Den danske arbejdsmarkedsmodel passer ikke ind i EU.
EU’s rolle overfor overenskomster, arbejdsmiljø og arbejdsmarkedet bliver større og større.
Det indre marked i Lissabon-traktaten har sikret EU-kommissionens mission om at sikre lige arbejdsmarkedsadgang, og det betyder, at der er frit slag for social dumping.
EFS og den sociale protokol
Som modtræk har den europæiske fagbevægelse krævet, at EU’s traktater skal have en juridisk bindende tilføjelse, en såkaldt social protokol.
Den sociale protokol består af 4 små paragraffer, der sikrer, at faglige rettigheder aldrig skal underordnes det indre marked.
Hvis der skulle komme konflikter mellem den sociale protokol og det indre marked, skal de faglige rettigheder have forrang.
Den sociale protokol har nu været EFS’ krav de sidste 10 år, og der er intet sket.
Og alligevel!
Utopi?
EU-kommissionen har nu besluttet, at EU skal have en social søjle.
En social protokol lyder da meget godt, men når det skal være en beslutning for hele EU, og den dermed skal besluttes af alle medlemslandene, kan jeg da godt have mine tvivl, om det kan lade sig gøre at få gennemført den.
Nu er en social protokol en beslutning i EU-toppen. Jeg tror ikke, at alle østeuropæiske lande vil have en social protokol.
Fodnoten
I Folkebevægelsen mod EU er vi for, at love og regler besluttes i de enkelte lande. Kan vi så i Danmark forhindre, at EU’s indre marked betyder social dumping?
Svaret er JA.
Da Danmark fik de 4 undtagelser med Edinburgh-aftalen, var der allerede en femte undtagelse, der forsvandt ved den sidste nats forhandlinger. Det var en undtagelse, der holdt EU uden for døren, når det gjaldt den danske model. Undtagelsen endte som fodnote.
En 5. undtagelse
Måske er det på tide, at vi går efter en femte undtagelse, der sætter danske arbejdsmarkedsrettigheder over EU’s indblanding på arbejdsmarkedet.
Selv om der i Danmark, ifølge meningsmålinger, p.t. er flertal for EU, tror jeg, at den danske befolkning vil synes, at den danske model skal stå over EU’s indre marked.