Skip to content

Murersvendes faglige organisation 100 år

Københavnske murersvende fejrer deres jubilæum med fest og bogudgivelse.

Af Rikke G.F. Carlsson

I foråret 1918 måtte Murersvendenes Fagforening lukke på grund af en urimelig stor bod. Kampen for 8 timers arbejdsdag var i gang. Aktionen var overenskomststridig. Murersvendene gik simpelthen hjem efter 8 timers arbejdsdag. 1919 stiftede de den nye fagforening, og de hundrede års kamp fejres i år.

Det er ikke organisationens navn, der definerer resultaterne, og murersvendene har formået at bevare både arbejdspladskulturer, stoltheden over deres fag samt kampen for bedre arbejds- og lønforhold. Det er spændende læsning, fordi dette jubilæumsskrift har et fint fokus på samarbejdet mellem de andre byggefag.

Der lægges ikke skjul på, at samling og fusioner er en svær størrelse. Desværre er truslen mod de tilkæmpede rettigheder så stor, at det ikke er visioner for en fremtidig fagbevægelse, man tror, der skal læses. Men det viser bare, hvor presset fagforeninger er i dag.  

De nuværende kampe mod EU’s udstationeringsdirektiv, social dumping, sikkerhed på arbejdspladserne er dagligdag. Fuskerfirmaer, manglende løn og overholdelse af OK er og var stadig en daglig kamp. Men nye krav til arbejdstiden fylder stadig. Især efter at pensionsalderen er sat op. 30 timers arbejdsuge!

Kampen om arbejdstiden

Vi kan takke murersvendene, murerarbejdsmændene og tømrerne for de 8 timer, som de fleste mennesker i dag tror er en selvfølgelighed. Den kostede blod, sved og tårer og masser af standhaftighed. Solidariteten forsvandt fra de socialdemokratisk dominerede fagforbund. Kampen blev vundet, men æren tog de. 

Daværende formand for murersvendene Christian Rassow beskrev situationen: 

”Æren af at have gennemført 8 timers dagen måtte de tre byggefag ikke få, og vi bejler ikke heller efter at få denne. Lad kun de andre pynte sig med lånte fjer, os er det nok, at 8 timers dagen nu er en kendsgerning – kampen har været de tre byggefags, æren De samvirkende Fagforbunds. På den måde har man delt sol og vind lige”.

Det har man utallige eksempler på i lignende kampe, i alle de 100 år. Men det beviser, at de aktioner og blokader, fagbevægelsen stadig laver, er nødvendige, og det er betryggende at vide, at murersvendene stadig er forrest i kampen sammen med andre gode kollegaer. 

Tillykke og fortsat god kamp

Back To Top