Voldsom løndumping
Italienske firmaer underminerer overenskomstsystemet
Store italienske virksomheder har fået et solidt fodfæste på det danske arbejdsmarked, hvor de på bare fem år har firedoblet deres tilstedeværelse.
Det viser en analyse af tal fra Registret for Udenlandske Tjenesteydere (RUT), som alle udenlandske virksomheder skal tilmelde sig, når de arbejder i Danmark.
Mens der i 2014 var 533 italienske virksomheder, der havde registreret sig i RUT-registret, er tallet nu eksploderet til 2230. Størstedelen af de italienske virksomheder arbejder i byggebranchen – ud af 2230 registreringer i 2018 var de 1457 således inden for bygge og anlæg. Det svarer til 6 ud af 10.
Vækker bekymring
Det stigende antal italienere i den danske byggebranche vækker imidlertid bekymring.
På metrobyggeriet i København og andre milliardbyggerier er italienske entreprenører nemlig blevet taget i snyd, underbetaling og falske underskrifter, og de er blevet idømt et stort tocifret millionbeløb i bøder og erstatning.
Det fortæller Palle Bisgaard, der er næstformand i 3F Byggegruppen, som organiserer knap 60.000 bygningsarbejdere. – Det er ikke kun italienere, der kaster sig ud i social dumping, men vi kan konstatere, at de står bag nogle af de største og mest omfattende sager om underbetaling, vi har set. Samtidig er sagerne ofte meget grove, og vi har blandt andet oplevet, at medarbejdere er blevet udsat for voldsomme trusler, fordi de har krævet ordentlige forhold, siger han.
Løndumpet for 70 mio. kr.
Jens Arnholtz fra FAOS kan genkende billedet. Han forsker i udenlandsk arbejdskraft inden for EU og har fulgt de mange sager om social dumping på det københavnske metrobyggeri, hvor italienske firmaer er blevet idømt store millionbøder.
– Nogle er ikke gået op i reglerne eller har ikke forstået dem, og andre har bevidst forsøgt at snyde, siger han og fortsætter:
Kan udnytte hul i arbejdsretten
Selvom de italienske virksomheder kun tegner sig for otte procent af de samlede registreringer for udenlandske firmaer i den danske byggebranche, så har de en massiv tilstedeværelse.
De italienske virksomheder er nemlig så store og har så mange ansatte, at de samlet set tegner sig for hele 32 procent af det samlede antal arbejdsdage, der er præsteret af udenlandske byggefirmaer.
Fagbladet 3F har i en række artikler beskrevet et gabende hul i det arbejdsretslige system, der er opstået, efter at et italiensk entreprenørselskab er gået til en domstol på Sicilien og har fået underkendt en dom fra Arbejdsretten i Danmark. Det skriver 3F’s fagblad.
-bfc