Brexit vandt valget
De konservative i Storbritannien vandt parlamentsvalget. Det er en sejr for dem, der ønsker, at resultatet i den britiske folkeafstemning skal respekteres, og dermed er det en sejr for demokratiet.
Af Lave K. Broch, Folkebevægelsen mod EU
Labour, der ønskede en ny EU-afstemning, skubbede deres egne EU-modstandere over til de konservative og fik det dårligste valg siden 1935.
Valgresultatet viste, at det britiske folk ikke har opgivet sit ønske om at frigøre Storbritannien fra EU, og ved at stemme konservativt kan briterne komme ud af den uholdbare situation, landet har befundet sig i siden 2016.
Mange briter er trætte af politikere, der ikke ønsker at respektere resultatet fra folkeafstemningen i 2016. Vælgerne ønsker ikke at isolere Storbritannien fra omverdenen. De ønsker derimod et internationalt samarbejde, hvor der er plads til demokrati.
EU en blokering for Labours valgløfter
Det vigtigste ved dette valg er det politiske handlerum, som de britiske vælgere stemte for. Når Storbritannien er ude af EU, vil britisk politik højst sandsynligt normaliseres igen. Det betyder, at folk vil stemme på de partier, der vil føre den politik, som de pågældende vælgere ønsker. Valget denne gang kan derfor ses som en overgangsfase.
Labours ledelse har før dette valg præsenteret flere forslag til forandring, der netop ikke ville være mulige inden for EU, bl.a. nationalisering af jernbanerne. Labours støtte til en tæt tilknytning til EU og en politik, der er i modstrid med EU, har derfor været utroværdig.
I Danmark oplever vi også, at mange partier fortæller om alt det, de vil gøre i EU for miljø, sundhed, velfærd og verden. Men når det kommer til stykket, bøjer de sig for EU’s politik og traktatgrundlag. Enhedslisten præsenterede tidligere i år en liste på 50 områder, hvor EU er en spændetrøje.
EU-modstanderne vandt
Valget er en sejr for dem, der ønsker, at folkeafstemnings-resultatet fra 2016 skal respekteres, og dermed for demokratiet. Siden 2016 er EU-debatten fortsat i Storbritannien. Det har været opslidende for venskaber, familier og relationer blandt arbejdskollegaer.
Briterne har i hele denne periode oplevet skræmmeargumenter om, hvad der vil ske, når Storbritannien træder ud af EU. Der har været historier om, at der vil komme mangel på alt fra toiletpapir til medicin. Der er trusler om, at det vil koste borgerne dyrt at træde ud af EU.
Med dette valgresultat vil det ikke længere være troværdigt at sprede disse skræmmeargumenter.
Handler om respekt for folkeafstemningen
For Folkebevægelsen mod EU handler det britiske valgresultat ikke om hvilket parti, der er løbet med valgsejren, men derimod handler det om, at den britiske befolkning har stemt på et parti, der respekterer folke-afstemningen om Storbritanniens EU-medlemskab tilbage i 2016.
Vi ser med glæde på, at britiske vælgere stemmer for demokratiet, og derfor ønsker vi de britiske vælgere tillykke med, at Storbritannien er et skridt nærmere, at resultatet for folkeafstemningen vil blive respekteret.
Vi siger Ja til internationalt samarbejde og nej til EU-staten!