Hollandske bomtrawler med kædemåtter i Jammerbugten
Nu er hollandske bomtrawlere også begyndt at bomtrawle med kædemåtter i Jammerbugten. Det betyder, at de nu kan trawle på stenrevene, hvor der i sommer sås masser af blødkoraller – der ikke tåler den slags fiskeri.
Hvis man ser på EU’s Fælles Fiskeripolitik Artikel 12 om “Kommissionens foranstaltninger i tilfælde af en alvorlig trussel mod havets biologiske ressourcer”, så har regeringen rent faktisk et håndtag til at standse bund-trawl. Der sker bare ikke noget.
EU giver lov
Desværre har hollænderne, som medlemmer af EU, ret til at fiske i dansk farvand, ligesom vi havde det i britisk farvand før Brexit. Med alle de EU-forordninger, der findes alene på fiskeriområdet, kan vi ikke forbyde hollænderne at rovfiske i dansk farvand.
Den hollandske kyststrækning er jo ikke særlig stor og totalt fisket sønder og sammen. Så derfor kommer de hollandske fiskere her og anvender en utroligt effektiv, men også altødelæggende, fiskemetode. Hollænderne overskrider de lovlige 12 milegrænser og slukker for deres AIS (GPS), så de ikke opdages. Fiskerikontrollen er slet ikke gearet til den overvågning.
Truslen bliver større
Hvis man tager i betragtning, at Brexit potentielt snart kan medføre, at britiske farvande bliver lukket for udenlandsk bomtrawl, så er der en reel risiko for, at fiskeriaktiviteten rykker til dansk farvand, så deri ligger også endnu en trussel mod havmiljøet og de fiskere, der fisker bæredygtigt. Det er deres levebrød, som bliver ødelagt.
I Stillehavet har de små øer det samme problem bare i større skala på grund af den japanske fiskeflåde.
Kommunisterne er imod både bom- og bundtrawl.
RC
Hollandsk bomtrawler bundvender havbunden
Deres bomme rækker godt ud og efter sig slæber de tunge kædemåtter, der som noget nyt nu er forsynet med 10 til 15 cm lange jernpigge, der graver sig dybt ned i havbunden efter fladfisk og efterlader sig en gennem-pløjet, gold og øde havbund, som ikke levner megen overlevelse til de tilbageblevne fisk og skaldyr.
Sidst har EU-Kommissionen sat fokus på ca. 84 hollandske bomtrawlere, der i den sydlige del af Nordsøen har fisket med strøm. EU’s tilladelser omkring strømfiskeri var ellers kun givet til 5 procent af de hollandske bomtrawlere, men undersøgelsen viste, at hele 28 procent af dem fiskede med strøm.
Metoden er mistænkt for at have en yderst negativ indvirken på det marine økosystem, og fisk, der ombordbringes, er ofte brændte eller har skader og eller brudte rygsøjler efter strømpåvirkningen.
Kilde: fiskerforum.dk, samt: Red Thorupstrand. RC