Stillestående gynger og karruseller til småbørn
Pædagogiske nedskæringer på vej i de fleste kommuner
Kommunerne lægger op til at skære ned på pædagogerne. Den konklusion er pædagogernes forbund BUPL kommet frem til efter at have gennemgået forslagene til kommunernes budgetter for 2017. Ikke mindre end 145 mio. kr. foreslås der samlet skåret på dagtilbudsområdet.
BUPL har tallene fra 95 af Danmarks 98 kommuner. Kun i 6 kommuner ser det ud til, at der samlet set vil ske forbedringer, mens hele 53 kommuner lægger op til nedskæringer. De resterende 36 kommuner vil holde budgetterne i ro.
Nedskæringsplanerne undrer BUPL-formand Elisa Bergmann, fordi regeringen i sit forslag til finanslov for samme år har afsat 145 mio. kr. for at give det pædagogiske arbejde med de 0 til 5-årige en ”saltvandsindsprøjtning”, der skal være med til at ”bryde den sociale arv”.
Men noget tyder på, at det bliver mere til ”gynger og karruseller”, når kommunerne planlægger at trække alt ”saltet” ud af budgetterne, der skal være på plads medio oktober.
Helt absurd
Bedre bliver det ikke, når kommunerne samtidig lægger op til at skære yderligere 70 mio. kr. på fritidsinstitutioner, SFO’er og klubber. Dermed lægger flere af kommunerne op til at spare på den understøttende undervisning, som er et af de nye elementer i skoledagen efter skolereformen.
Elisa Bergmann kalder -besparelserne ”absurde”, -fordi kommunerne samtidig har planer om at sende hele 2.100 pædagoger på efteruddannelse, så de bliver rustet til deres nye opgaver i folkeskolen. Og mindre absurd bliver det ikke af, at disse efteruddannelser er blevet til som et fælles projekt efter aftale mellem Kommunernes Landsforening og BUPL, der skulle bane vej for at efteruddanne 1.800 pædagoger. Men siden hen har interessen været så stor, at endnu flere pædagoger nu skal efteruddannes.
Invester i børnene
– Vi risikerer at stå i en situation, hvor regeringens varslede saltvandsindsprøjtning til børnene bliver ædt op af besparelser ude i kommunerne. Men det er nu i lige så høj grad regeringens egen skyld, da den bliver ved med at stramme skruen over for kommunernes økonomi, skriver Elisa Bergmann i et debatindlæg om spareplanerne og fortsætter:
– Det er med andre ord ikke en enlig svale, at kommunerne lægger op til besparelser på børnene. Det hænger ganske enkelt ikke sammen, når børneministeriet lige nu er ved at revidere de pædagogiske læreplaner og taler om at hæve den pædagogiske kvalitet. Der skal investeres i børnene – ikke spares. Ellers får vi aldrig brudt den sociale arv, konstaterer BUPL-formanden.
Offentligt ansatte væk
BUPL-formanden har ganske ret i, at der ikke er tale om ”en enlig svale”. Det dokumenteres af en ny opgørelse fra andet kvartal 2016 fra Danmarks Statistik, der viser, at antallet af offentligt ansatte nu er nede på det laveste niveau siden 2010.
– Især kommunerne skiller sig af med flere og flere offentligt ansatte. Det er lærere, pædagoger, social- og sundhedspersonale og alle de andre store grupper, der bliver ramt, siger arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet Henning Jørgensen til Avisen.dk.
I andet kvartal 2010 – da niveauet var højest – var der 746.347 fuldtidsstillinger. Nu er tallet nede på 715.021. Det er et fald på 31.326 stillinger. Ser man på kommunerne alene, er antallet af fuldtidsstillinger ifølge Danmarks Statistik på sit laveste siden kommunalreformen i 2007.
-Alni