Fra notesblokken
v. Hardy Bengtsen
Hjemmehjælp på retur
Selv om 77-årige Ann Lauridsen fra Svaneke lider af kraftig gigt i hele kroppen, kan hun ikke længere få hjemmehjælp til rengøring. Bornholms Regionskommune har besluttet at stoppe al rengøring til andre end psykisk eller fysisk handicappede. Så Ann må klare sig med en selvbetalt robotstøvsuger eller betale for privat rengøring.
Man vægrer sig ved at tro, at det er sandt. Men desværre er det den skinbarlige sandhed. Og det sker overalt i Danmark. Slidte, gamle mennesker får efter et langt og arbejdsomt liv ikke den nødvendige hjemmehjælp. I stedet henvises de til at friste en kummerlig tilværelse i deres eget skidt og møg. Det viser tallene sort på hvidt, i en rapport fra VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd.
For selvom der i de seneste år er kommet flere danskere over 67 år, så er antallet af personer, der tildeles retten til hjemmehjælp, faldet. Andelen af personer over 67 år, som modtog hjemmehjælp, var i 2010 19 procent. I 2022 var det kun 12 procent. Samtidig er andelen af danskere over 80 år, som modtager hjemmehjælp, også faldet. Her viser tallene at det i 2010 var 41 procent, mens det i 2022 blot var 28 procent. Det er oprørende og skammeligt.
Ingen smalle steder her
SVM-regeringen vil give flere penge til kongehuset, til trods for at det sidste år havde et stort millionunderskud. Som finansminister, Nicolai Wammen (S), siger til Ekstrabladet, så vil regeringen samtidig skabe nogle værdige rammer for dronning Margrethe, nu hun ikke længere er regent.
Lærere uden uddannelse
Flere og flere undervisere i folkeskolen har ikke en læreruddannelse. Sidste år var der cirka hver femte, der ikke var læreruddannet. Andelen uden en læreruddannelse er steget fra 10 procent i 2012 til 19 procent sidste år.
Fattigdommen stiger
Antallet af mennesker i verden, som lever i fattigdom, er steget markant. Yderlige 165 millioner er havnet under fattigdomsgrænsen de seneste tre år og lever af mindre end 3,65 dollars om dagen, svarende til omkring 25 danske kroner, rapporterer FN’s udviklingsorganisation UNDP. En af grundene er, at fattige lande har stor gæld og tvinges til at betale enorme summer alene i renter.
Cheflønninger
Cheferne i de store danske selskaber tjener i snit 37 gange så meget som deres ansatte. (Kilde: Finans)