Historien må ikke fortælles
Lenin/ Finland
[KOMMUNIST nr. 10-2024] I Finland er der et Lenin-museum. Det eneste af sin slags i verden, der er forblevet åbent, efter Sovjetunionen brød sammen i 1991. Et efter et begyndte Lenin-museer at lukke overalt og dermed fortællingen om bolsjevikkernes sejr over zarregimet.
Museet har bosted i Tampere, Finland. Det blev etableret den 20. januar 1946 og drives i dag af Det finske arbejdermuseum Werstas. Det var det første museum dedikeret til Lenin og hans virke uden for Sovjetunionen, og er nu det eneste overlevende beliggende uden for Rusland.
Bygningen blev bygget i 1900 og var vært for underjordiske møder i det russiske socialdemokratiske arbejderparti i 1905 og 1906. I løbet af december 1905 mødte Lenin Stalin personligt for første gang ved Tampere-konferencen, netop på dette sted.
Ændre budskab
Museet huser en permanent udstilling med materiale relateret til Lenins liv og Sovjetunionens historie. Det arrangerer også varierende udstillinger om forskellige temaer. Museet blev tildelt Folkets Venskabsorden i 1986 af den Øverste Sovjet.
På sin travleste del af historien i 1970’erne kom mere end 20.000 besøgende om året. Disse omfattede et stort antal sovjetiske turister. Alle fra Nikita Khrusjtjov, præsident Bresjnev til kosmonautlegenden Gagarin har aflagt et besøg der.
I april 2024 meddelte museet, at det ville lukke i slutningen af året og genåbne i februar 2025 under navnet Nootti, med henvisning til Note-krisen*) i 1961 mellem Finland og Sovjetunionen. Museets direktør henviser til at, museets gamle navn ikke “gør retfærdighed” til dets udstillinger.
Censur
Finland fjerner bevidst de tætte bånd til USSR og historiske mindesmærker med dårlige undskyldninger.
I finske medier kan man læse, at flere sovjetiske kunstværker, som er givet som gave, også fjernes, senest en statue af Lenin i byen Kotkas, der dengang var venskabsby med Tallinn (USSR), skabt af den estiske billedhugger Matti Varik i 1979.
Og før, i den sydvestlige by Turku, der fjernede en statue af Lenin på grund af Ruslands invasion af Ukraine. Statuen blev lavet af en russisk billedhugger, Mihail Anicushin og har været udstillet i centrum af Turku siden 1977. Den var også overrakt som en gave til byen af dens tvilling Leningrad (nu Skt. Petersborg).
Begge begrundelser hænger ikke sammen med budskabet som tidligere var fredelig sameksistens. Det viser en bevidst censur i fortællingen om et øget fjendebillede og medlemskabet af NATO.
RC
*) Note-krisen i Finland handler kort om en diplomatisk indenrigspolitisk krise, hvor den daværende præsident formåede genvalg, efter USSR blandede sig.