Anmeldelse: Den amerikanske verdensorden
Af Niels Rosendal Jensen
[KOMMUNIST 1-2025] Landets statsminister mener, at en verdenskrig kan bryde ud. Hun ser en ondskabens akse mellem Rusland, Kina, DDF Korea og Iran, og hun støtter krigsindustrien. Det hører alt sammen med til billedet af en verden i opbrud.
Meget er uvist, men ét synes at være sikkert, nemlig at den amerikanske verdensorden er stærkt udfordret af det globale syd, omfattende 85% af verdens befolkning og i færd med at etablere en anden orden udtrykt gennem det økonomiske samarbejde i BRIKS+.
Jacob Jensen har i tidligere udgivelser om USA’s nedgang og Kinas fremgang og de deraf følgende konflikter fremhævet, at styrkeforholdet er i dynamisk forandring til fordel for dem, der udfordrer den amerikanske unipolære orden. I denne bog opridser forfatteren først et historisk perspektiv fra Europas uendelige magtkampe til FN’s dannelse og fra skabelsen af en bipolær verden, hvor USA og USSR repræsenterede hver sit samfundssystem: kapitalisme og socialisme.
Med Sovjetunionens opløsning indtrådte så en ny epoke af eskalation under navn af ”krigen mod terror”. I mellemtiden havde Kina åbnet døren på klem for kapitalistisk investering under Deng. Sigtet var ikke at indføre kapitalisme ad bagdøren, men at lære af industrimetoder og styring. Dette lykkedes i en sådan grad, at Kina i dag har en usædvanlig stærk økonomisk position i verdensmålestok.
Det giver ikke mindst genlyd i den del af verden, hvor mange tidligere kolonier fortsat lider under neokolonialisme, korruption og vestlig indblanding. Det forhold, at Kina er ved at overhale USA, har skiftende amerikanske regeringer svært ved at leve med for nu at udtrykke sagen diplomatisk.
Jacob Jensen fremhæver i sin fremstilling dels de lange linjer i verdenspolitikken, dels også hvordan USA på mangfoldige måder bestræber sig på at bevare herredømmet ud fra Blinkens udsagn: ”Amerikansk ledelse er, hvad der holder sammen på verden”.
Flertallet af jordens lande ser anderledes på den sag; deres erfaring er, at USA med konsorter fortsætter undertrykkelsen, bøjer den regelbaserede verdensorden efter forgodtbefindende og overtræder stort set alle FN’s grundlæggende paragraffer og vedtagelser.
Skåret til benet er USA’s krav om amerikansk ledelse hovedårsagen til krige og konflikter. USA har i en endeløs række af militær indblanding i andre landes indre anliggender vist, hvad amerikansk ledelse betyder. I tilgift påtager hverken USA eller andre i det rige nord sig ansvaret for at forbedre levevilkårene i syd eller for klimakrisen. Det er unipolaritet i en nøddeskal.
Hvis vi udskiftede amerikansk med kinesisk i Blinkens udsagn, ville der rejse sig et ramaskrig af forbitrelse, had osv. Men kinesisk udenrigspolitik handler heller ikke om at lede verden eller skabe nye blokke som i gamle kolde krig. For kineserne handler det om at aktivere FN’s oprindelige principper om fredelig sameksistens, konfliktløsning ved mægling og national suverænitet. Det er et budskab, mange lande kan tilslutte sig. De bakker op om en multipolær verdensorden. Det understøttes yderligere af, at kampens centrum er rykket fra Europa til det globale syd.
Bogen anbefales kraftigt. For nogle i denne rette alder vil det formentlig blive en genopfriskning af mere eller mindre erindret stof sat i system. For andre blandt de yngre er der meget nyt at tilegne sig.
Bogen kan bestilles på Underskoven eller hos forfatteren: jjensen4@hotmail.com
Jacob Jensen (2024). Den amerikanske verdensorden og det multipolære alternativ. Eget forlag i kommission hos Forlaget Underskoven. 325 sider.