Danmark får verdens højeste pensionsalder
3F: Nedslidte skal kunne trække sig tilbage 10 år før
Det er kommet frem, at 15 kommuner kun har tilkendt seniorførtidspension til én eller slet ingen borgere, selvom ordningen har eksisteret siden 2014.
– Det har vist sig at være en fuser. Problemet med ordningen er, at den er lige så svær at få som en almindelig førtidspension. Den løser ikke opgaven, og derfor skal den afskaffes, siger Per Christensen, formand for 3F.
I stedet ønsker 3F at indføre en ny mulighed for, at nedslidte lønmodtagere kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet ti år før folkepensionsalderen.
Det skal være enkelt og til at forstå. Hvis en person har en arbejdsevne på under syv timer om ugen, så får de retskrav til den her ny ordning. Det vil give mange af dem, der er slidt op på krop og sjæl en værdig udgang fra arbejdsmarkedet, siger Per Christensen til avisen.dk
Kritik
Det skal være de arbejdsmedicinske klinikker, som i forvejen har den ekspertise, der skal vurdere retskravet om tilbagetrækning, ikke kommunerne.
Der har været stor kritik af, at kommunerne bruger lægekonsulenter, der nogle gange virker til at være mere i lommen på kommunerne, end de er på patientens side, eller har for lidt viden om sygdommene, der ligger til grund for ansøgningen.
Problemet skal løses
3F foreslår, at satsen for den nye ordning skal være på samme niveau som den seniorførtidspension, man ønsker afskaffet.
Forslaget om at afskaffe seniorførtidspensionen er en del af 3F’s samlede udspil til at løse de problemer, der følger med den forhøjede pensionsalder og uligheden i levealder og nedslidning.
-bfc