Skip to content

Danmark køber israelske krigsvåben

Våbnene er testet på palæstinensere

Danmark har omfattende samarbejde med og planlægger at købe nye våben fra israelsk våbenfirma, som afprøver sine våben mod palæstinenserne.

Den 7. december i år fremviste det israelske våbenfirma Elbit Systems sammen med et fransk våbenfirma deres nyeste artilleri i DGI-byen i København. Anledningen var, at Danmark skal have nyt artilleriudstyr. Elmit Systems nævner i reklamerne for produkterne bl.a., at de er ”afprøvet i kamp”, og her henvises implicit til kampe i de besatte, palæstinensiske områder. De gentagne voldsomme angreb på Gaza tjener også til at fremvise de israelske våben i aktiv kamp og dermed reklamere for dem.

Boykot-bevægelsen (BDS) og fredsbevægelsen markerede begivenheden med en protestdemonstration foran DGI-byen.

Blæser på FN opfordring

FN’s særlige udsending for menneskerettigheder i de besatte, palæstinensiske områder, Richard Falk, har løbende opfordret til boykot af Elbit Systems og andre firmaer, som tjener penge på Israels bosættelser. Norge og flere danske pensionsselskaber og banker, herunder Den Danske Bank, har valgt at følge FN’s opfordringer, men den danske regering agter ikke at følge dem, og ved et samråd i Udenrigsudvalget i slutningen af august oplyste daværende forsvarsminister Peter Christensen, at hverken Danmark eller EU følger FN’s linje på dette punkt.

Danmark går endnu længere med at ignorere det Palæstinensiske folks lidelser. Den 12.12. i år modtog Israel de første af 50 Joint Strike Fighters (F 35) på Nevatim Air Force Base i Israel. Studerende fra Århus Universitet og DTU har været med til at udvikle disse kampfly samtidig med, at 14 danske våbenfirmaer har medvirket ved produktion af dele til dem.

Vi lever i en verden, hvor våbenproducenter sælger våben til selv de mest undertrykkende diktaturer, og våbenindustrien har ofte forsynet begge sider i de konflikter og krige, som udkæmpes. Vi må kræve, at Danmark følger FN’s anbefalinger, og Danmark bør slet ikke medvirke til produktion, som er målrettet våbenindustrien. –bis

Back To Top