De største skattely er EU-lande
Troede du, at multinationale selskaber kun gemmer penge i skattely på varme og solrige øer i Caribien? Så tog du fejl. Det har nemlig vist sig, at de største skattely ligger i EU.
Hvert år sender multinationale virksomheder mange milliarder kroner i skattely og snyder på den måde for at betale skat. For hver 100 kroner, der gemmes i skattely, sendes 84 kroner til et andet EU-land. Og så er skattely netop årsagen til, at Danmark i 2016 mistede 6,9 milliarder kroner i selskabsskat. Penge, der ellers kunne have været brugt på velfærd.
For de andre EU-medlemslande ser tallene nogenlunde ligesådan ud.
75% havner i skattely
En opdatering af et studie fra 2015 viser, at tallene i 2016 ikke havde ændret sig. Dermed har adfærden hos de multinationale virksomheder ikke ændret sig. Både i 2015 og 2016 flyttede de multinationale selskaber 36 procent af deres globale profitter i skattely. Det svarer til 4.500 milliarder kroner. Dermed mistede de lande, som overskuddene blev flyttet fra, skatteindtægter på 1.300 milliarder kroner.
Blandt EU-landene er det især Irland, Holland og Luxembourg, der fungerer som skattely. Hele 75 procent af de skatteindtægter på omtrent 370 mia. kr., som de europæiske statskasser hvert år går glip af, lander i skattely i EU-lande som Holland, Irland og Luxembourg, hvor multinationale selskaber tilbydes markant lavere skattesatser i forhold til skattesatserne i andre EU-lande. Alene i Danmark mister SKAT hvert år omkring fem milliarder kroner, der gemmes i skattely.
Ingen udsigt til ændring
Afsløringerne af Panama Papers i 2015 og Paradise Papers i 2017 gav endelig anledning til politisk handling i forbindelse med multinationale selskabers lette adgang til at gemme penge i skattely.
Debatten har siden været præget af, om man fra politisk side kan gøre noget for at stoppe multinationale selskabers brug af skattely ved eksempelvis at sortliste Panama og Cayman Islands.
Da det nu står klart, at multinationale selskaber faktisk placerer størstedelen af deres penge i EU-skattely, er problemet langt større, fordi selskabernes praksis med at flytte profit mellem forskellige lande via såkaldt “transfer pricing” først og fremmest foregår internt i EU.
Det ser desværre ikke ud til, at lovgivningen om skattely bliver ændret i den nærmeste fremtid.
EU har i dén grad været sløve med at gøre noget ved problemet. Eksempelvis har EU tidligere i år “hvidvasket” Luxembourg som et skattelyland på trods af, at der er bevis for, at netop Luxembourg er et af de EU-lande, der er allermest involveret i skattely.
Stop EU
I EU er det tilsyneladende blevet kutyme, at de multinationale selskaber selv bestemmer, om og i så fald hvor meget, de har lyst til at betale i skat. Den danske EU-Kommissionær, Margrethe Vestager, har igennem retssager forsøgt at få flere af de multinationale selskaber, der opererer i EU-landene, til at betale skat.
Ikke overraskende har EU-Domstolen underkendt Vestagers krav, og selskaberne har derfor kunnet slippe afsted med at betale meget lidt i skat. I alt drejer det sig om 35 virksomheder, der slipper for en samlet skatteregning på 5,2 milliarder kroner, som de blev pålagt af EU-Kommissionen i 2016.
Desuden skylder amerikanske Apple omtrent 97 milliarder kroner i skat i Irland, mens Luxembourg er blevet snydt for mellem 225 og 1870 millioner kroner fra Engie, Amazon og Fiat Chrysler.
I Holland mangler man -omkring 150-225 millioner kroner fra kaffekæden Starbucks. EU og kapitalens frie bevægelighed i en nøddeskal.
www.folkebevaegelsen.dk
Fire skræmmende facts om skattely
- Hvert eneste år mister udviklingslandene omkring 700 milliarder kroner, fordi grådige virksomheder gemmer penge i skattely.
- Alene i udviklingslandene er 12 billioner dollars placeret i skattely, hvilket svarer til to tredjedele af USA’s årlige bruttonationalprodukt.
- Siden 70’erne har afrikanske lande mistet over 4 billioner kroner i skatteindtægter. Dette beløb er over fem gange så stort som det beløb, landene skylder væk i dag.
- Det anslås, at der på verdensplan er gemt mere end 50.000.000.000.000 kroner af vejen i skattely.