Skip to content

Efterlyser faglighed i opsang til journalister

[KOMMUNIST 12-2023] Hvis man skal bruge en håndværker til at udføre en arbejdsopgave i sit hjem, går man ud fra at den pågældende vil udføre opgaven efter bedste formåen og følge de håndværksråd og principper, som man lærte under uddannelsen.

Men sådan er det til­syneladende ikke, når det gælder alle journalister. For det internationale journalistforbund (IFJ) har sendt en opsang i en pressemeddelelse til alverdens journalister om mediernes dækning af Israel og Hamas.

Borgere har ret til at være velinformerede

En opsang, der skal minde medierne om, at deres pligt først og fremmest er at levere korrekte informationer til læsere, seere og lyttere.

Siden Hamas angreb Israel, og Israel besluttede at svare igen med den største mobilisering i landets historie, har falske historier, videoer og beretninger bredt sig hurtigere, end man kan toppes om, hvem i konflikten der har mindst ret til at ramme civile.

Flere rettelser og beklagelser

IFJ fremhæver flere eksempler. Blandt andet BBC, der har måttet undskylde for at have kaldt en demonstration for Palæstina for en demonstration, der var pro-Hamas. Den amerikanske mediegigant CNN bragte en historie om, at babyer og spædbørn var blevet fundet med deres hoveder hugget af efter et angreb fra Hamas. Det viste sig også at være en løgnehistorie. Det er til skade for borgere, som har grundlæggende ret til at være velinformerede.

Til skade for borgere

IFJ’s generalsekretær opfordrer journalister verden over til ikke at lade sig overbelaste af den overflod af informationer, der findes på sociale medier. Journalisters ansvar overfor offentligheden overgår ethvert andet ansvar, siger han og ­tilføjer: Respekt for fakta og for offentlighedens ret til fakta er journalisternes første pligt.

/PeJu

Kilde: Uddrag fra pressemeddelelse i Journalisten.

Back To Top