En fane vender hjem efter 73 år
Den 18. juli 1936 gjorde højreorienterede og fascistiske officerer – under ledelse af bl.a. Franco – oprør mod Spaniens demokratisk valgte folkefrontsregering, med støtte fra storgodsejere, industrikapitalen og ikke mindst den katolske kirke. Den spanske befolkning greb til våben mod des fascistiske kupforsøg og dermed var borgerkrigen en realitet.
6 uger efter borgerkrigens udbrud ankom de første 4 danskere – de tre brødre Åge, Kai og Harald Nielsen og Hans Petersen – til Barcelona, efter en lang og besværlig rejse på cykel ned gennem Europa, hvor de blev indrulleret i ”Centurio Thälmann”. I alt deltog mellem 500 og 550 danskere i borgerkrigen på republikkens side.
Der var danskere i alle 5 brigader og højere stabe, men størstedelen af de danske frivillige var indrulleret i det skandinaviske kompagni i XI Internationale Brigades 3. Bataljon ”Ernst Thälmann”.
Indsamlede midler til fanen
Det var danskerne i dette kompagni, der i foråret 1937 tog initiativet til at indsamle midler til en fane, der fik inskriptionen ”Til D.K.P. fra danske frontkæmpere i den spanske folkearmé”. Fanen blev overbragt Danmarks Kommunistiske Parti, DKP, af en kurér. Den skulle dels være en hilsen fra de frivillige til kammeraterne derhjemme – dels var fanen en påmindelse om, at republikken fortsat havde brug for international solidaritet.
Efter de mange år falmede fanen, og syningerne gik i stykker. En kvinde broderede den op en enkelt gang, men omkring 1987 var den så falmet, at den blev lagt op på loftet.
Den skulle dog ikke have lov til at forsvinde på denne måde, så der blev oprettet en komite for at få fanen restaureret og hængt op igen. Da komiteen henvendte sig til ”Odense Museers tekstil-konservering”, syntes konservatorerne, at det ville være bedre at bevare fanen, som den var – ”Den har jo hængt og manet de unge ved parti-møderne, også mens den falmede” – var deres argument, og deri havde de jo ret!
Tilbage i Spanien
I 1996 kontaktede en af komiteens stiftere ”De danske spaniensfrivilliges Forening” og overrakte foreningens formand fanen med ordene: ”Fanen kommer fra Spanien, og nu er det vist på tide, at den kommer tilbage til Spanien”.
Siden har fanen været i Spanien flere gange og repræsenteret de danske spaniensfrivillige ved forskellige arrangementer. I dette forår er det 14 år siden, foreningen fik overrakt fanen og 73 år siden, den begyndte sin rejse. Fanens lange og begivenhedsrige rejse er sluttet, den er nu vendt tilbage til Spanien, sandsynligvis for altid.
Fanen blev officielt overrakt til repræsentanter for den spanske forening i byen Rivas-Vaciamadrid, der ligger sydøst for Madrid, her er der planer om at bygge et museum viet til kampene for forsvaret af Madrid, og her vil fanen få den plads, den fortjener.
Den skal også være en påmindelse om, at mere end 200 danskere ligger begravet i Spaniens jord – ingen ved hvor!
Men af blandt andet deres blod skal frihedens blomster engang spire af Spaniens jord.
Allan Christiansen,
formand for foreningen ”Venner af De Internationale Brigader, Spanien 1936 1939”.