Etiske banker?
Vi er tvunget til at bruge lyssky banker
Efter Danske Bank-skandalen om hvidvask på et beløb på op mod 1.500 milliarder kroner, der er strømmet gennem bankens afdeling i Estland, krævede mange kommuner at skifte bank.
54 kommuner i Danmark bruger Danske Bank. Flere af dem overvejede at skifte væk fra banken på grund af skandalen.
Men beslutningen er ikke borgmesterens eller kommunalbestyrelsens alene om at skifte bank, fordi EU’s udbudslovgivning sætter rammerne. Deres eneste mulighed er at føre ”etik” ind i kontrakten, når der er udbudsrunde igen.
Københavns Kommune har i dag et stort engagement med Danske Bank. Blandt andet kører indbetaling af A-skat, sociale ydelser til borgerne og bidrag til den kommunale udligning gennem Danske Bank. Her er kommunen bundet af, at staten har indgået kontrakt med Danske Bank. Men derudover har Københavns Kommune også aftalt, at løn og andre betalinger kører gennem Danske Bank, og det er også et selskab under Danske Bank, der forvalter kommunens investeringer.
Vi må ikke
Danske Bank er nemlig ikke dømt for hvidvask. Og efter udbudsreglerne vil kommunen kun kunne udelukke den del af Danske Bank-koncernen, der eventuelt måtte modtage den endelige dom. Og mon der sker noget andet end ”vi er kede af det” som Nordea udtalte efter deres skandale?
Desuden har Danske Bank og Nordea i alle tilfælde ret til at foretage det, der hedder “self cleaning”, altså en grundig oprydning. Og så vil -banken være berettiget til at byde igen i et nyt udbud, fremgår det af et notat fra Økonomiforvaltningen i København.
Det er dybt problematisk, at EU-jura spænder ben for, at kommunerne kan vælge at samarbejde med en bank, som rent faktisk følger de etiske regler, som et demokratisk lokalt flertal beslutter i en kommune. Eller måske helt vil vælge at køre bankforretningen selv.
Bundet på hænder og fødder
Københavns Kommune bruger i dag de to største banker i Danmark, Nordea og Danske Bank, til betalingsformidling og har hos Nordea desuden en kassekredit på 3 mia. kr. Herudover har kommunen efter udbud i 2007 etableret en investeringsforening, hvor fire forvaltere for kommunen samlet bestyrer en portefølje på p.t. over 6 mia. kr.
Nordea betragtes som kommunens hovedbank, men også forretningsomfanget med Danske Bank er ganske betydeligt: Det er således lovpligtigt for kommuner at bruge statens såkaldte OBS-system (offentligt betalingssystem), der håndteres af Danske Bank. OBS bruges til afregning af beløb mellem staten og kommuner og regioner. Det omfatter bl.a. indbetaling af A-skat, udbetaling af en række sociale ydelser til borgerne og refusioner eller bidrag i forbindelse med den kommunale udligningsordning og tilskud.
Det er en skandale at vi i Danmark ikke kan vælge vore banker selv og accepterer EU’s diktater. Bankskandaler kommer og går. Derfor: Ud af EU. Stem på Liste N.
bc