EU giver næring til Israels krig
EU sender humanitær bistand til Palæstina, og sender våben til Israel
[KOMMUNIST 11-2024] Den 7. oktober sidste år omkom 1200 israelere, da Hamas gik til angreb på Israel. Israel svarede igen med en massiv militær kampagne i Gaza, på Vestbredden og sidst i Libanon, hvor der nu er dræbt mindst 41.000 civile palæstinensere, men ud fra skøn over dødstallet, formodes dette tal at være op til fire gange højere. Selvom intet af dette fandt sted på europæisk jord, er EU’s fingeraftryk over det hele.
Skader dem, vi hjælper
Europæiske ledere fortsætter med at støtte Israel økonomisk og militært, mens de sender humanitær hjælp til de besatte palæstinensiske områder.
Den Europæiske Union er den største donor af bistand til Palæstina. Mellem 2014 og 2020 er der givet 2,2 milliarder euro i bistand, og siden oktober 2023 er der blevet sendt yderligere 841 millioner euro i humanitær bistand. Men fjendtligheder, adgangsrestriktioner, beskadiget infrastruktur og israelske evakueringsordrer hindrer alvorligt, at den livreddende hjælp kommer frem.
Selv når europæisk bistand leveres til Palæstina, bliver den gentagne gange udslettet af de kræfter, som EU også finansierer. Med cirka 60% af Gaza ødelagt, er 90% af befolkningen blevet fordrevet fra deres hjem.
Våbenindustrien bestemmer
EU’s medlemslande er de næststørste våbenleverandører til Israel efter USA og leverer ammunition, våbenudstyr og komponenter til militærkøretøjer. Tyskland var alene ansvarlig for 30% af Israels import af større våben mellem 2019 og 2023.
Siden 2014 har Tyskland og Frankrig udstedt for henholdsvis 2,2 milliarder euro og 2,5 milliarder euro i eksportlicenser til Israel med andre store leverandører, herunder Storbritannien, Italien, Rumænien og Tjekkiet.
Europæisk militæreksport til Israel er sandsynligvis højere end officielle tal antyder, da EU-våben ofte indirekte sendes til Israel via USA.
Våbenhandel under beskydning
De europæiske befolkninger sætter spørgsmålstegn ved, hvordan deres regeringer hævder at støtte fred, når de giver næring til konflikten; en meningsmåling fra april 2024 viser, at mindst halvdelen af befolkningen i den stemmeberettigede alder støtter et forbud mod våbenhandel med Israel.
Offentligt pres begynder at påvirke våbensalget over hele kontinentet. FN opfordrede til at stoppe våbeneksporten til Israel i februar, ngo’er anlagde en retssag mod den tyske regering for at få den til at suspendere eksportlicenser, og Frankrigs præsident opfordrede for nylig til våbenembargo, mens Italien og Spanien besluttede at stoppe med at sælge våben til Israel efter den 7. oktober.
En hollandsk domstol tvang Hollands salg af F-35 dele til ophør i februar, og i september suspenderede Storbritannien 30 af sine 350 våbenlicenser. Belgien har også begrænset salget og slået til lyd for en EU-dækkende embargo. Israels største tilhænger i Europa, Tyskland, har tilsyneladende stoppet våbeneksporten til Israel siden begyndelsen af 2024, selvom den officielt afviser enhver politisk ændring.
Danmark kan ende med at blive det eneste land, der ufortrødent støtter Israels folkemord. De seneste eskalationer i Libanon og Iran har også ændret holdninger blandt Europas ledere. Udenrigsministrene fra Frankrig, Storbritannien og Tyskland har opfordret til en øjeblikkelig våbenhvile i Libanon sammen med EU’s udenrigspolitiske chef, Josep Borrell, som har optrappet sin kritik af Israel i de seneste måneder. I onsdags fik FN-chef António Guterres indrejseforbud i Israel efter gentagne gange at have fordømt israelske militæraktioner i Gaza.
Boykot Israel
Desværre kan ethvert hul, som våbenembargoer skaber i Israel, nemt blive udfyldt af USA’s urokkelige støtte.
Men EU har et yderligere uudnyttet værktøj ovefor Israel: handel. Alene i 2022 udgjorde handelsvolumen af varer og tjenesteydelser mellem EU og Israel 46,8 milliarder euro. EU importerer mere fra Israel, end det eksporterer til landet, hvilket afspejles i et handelsunderskud på 5,2 milliarder euro i 2022. Men mens EU er Israels største handelspartner, er Israel kun EU’s 25. største handelspartner, svarende til 0,8% af EU’s samlede handel.
Et skift til andre handelspartnere vil give EU mulighed for at mindske sin afhængighed af kontroversielle partnere som Israel. EU’s associeringsaftaler indeholder også en menneskerettighedsklausul, der giver parterne mulighed for at suspendere aftalerne, når der registreres brud på menneskerettighederne, selvom den aldrig er blevet brugt.
Stop handlen
Israels økonomi er mere skrøbelig end for et år siden, med store tab i industrier som turisme og et betydeligt fald i BNP-væksten. Uden vedvarende handel vil finansieringen af den dyre krig være en kamp.
Et – selv midlertidigt – stop for handel med EU ville ramme den israelske økonomi, hvor det ville gøre mest ondt: forsvars- og teknologisektoren. Disse industrier er vokset siden den 7. oktober og udgør næsten halvdelen af, hvad Israel sælger til andre lande.
En ophævelse af associeringsaftalen ville standse EU’s bidrag til israelsk militærforskning med de 67 milliarder dollars, som Israel har brug for, for at opretholde sin krig næste år. Selv med en massiv amerikansk bistandspakke på 14,5 milliarder dollars, ville Israel stadig ikke have penge nok.
RC
Kilde: The European Correspendents