EU overvejer at bruge fredsfond til vold
Af Susanna Dyre-Greensite, formand, Folkebevægelsen mod EU
I marts besluttede EU at oprette Den Europæiske Fredsfacilitet: En fond på 37 milliarder kroner, der skal bruges på militær og forsvar uden for EU’s grænser. EU overvejer at bruge nogle af pengene på den libyske flåde og kystvagt, der er kendt for omfattende menneske-rettighedskrænkelser.
Farlig fredsfacilitet
Den Europæiske Fredsfacilitet er blevet mødt med alvorlig kritik fra en lang række internationale NGO’er, for fonden risikerer at bidrage til ustabilitet fremfor fred.
Ifølge Traktaten om den Europæiske Union må EU’s budget ikke bruges på ”operationer, der har indvirkning på militær eller forsvarsområdet”. Det udelukker, at EU kan støtte militæret i et tredjeland. Den problemstilling har EU’s ledere tidligere løst ved at oprette projekter ”off-budget”. Fredsfaciliteten er også oprettet ”off-budget”, der muliggør, at EU direkte finansierer dødbringende våben til tredjelande.
EU’s udenrigstjeneste foreslår, at Fredsfaciliteten tages i brug for at finansiere den Libyske flåde og kystvagt.
EU har før støttet kystvagten. Mellem 2017 og 2019 brugte EU 669 millioner kroner på kystvagten. Formålet var at stoppe migranter fra at komme ind i EU. Derudover har EU hjulpet kystvagten med at finde både med migranter i Middelhavet, så kystvagten kunne sende dem tilbage til Libyen. Begge dele har været stærkt kritiseret, da migranter i libysk varetægt risikerer at blive udsat for systematisk mishandling, herunder tortur og voldtægt.
Danmark bidrager trods forbehold
I Danmark har vi et forsvarsforbehold, som gør, at vi ”ikke deltager i udarbejdelsen og gennemførelsen af Unionens afgørelser og aktioner, som har indvirkning på forsvars-området”. Forbeholdet indebærer også, at Danmark ikke er forpligtet til at bidrage økonomisk til EU’s aktiviteter på forsvarsområdet.
Alligevel afsætter finansloven 36,3 millioner kroner til Den Europæiske Fredsfacilitet i 2021. Beløbet stiger årligt, og i 2024 skal vi betale 77,2 millioner kroner for noget, vi har et forbehold mod at deltage i.
Udenrigsminister Jeppe Kofod orienterede i 2019 Folketingets Europaudvalg om, at Danmark alligevel kunne deltage i noget af Fredsfaciliteten, for der skelnes mellem de dele af Fredsfaciliteten, der er direkte i modstrid med Danmarks forbehold, og de dele, hvor ”det er forventningen, at Danmark vil kunne deltage”.
Fredsprojektet slår fejl
Det er efterhånden klart, at EU ikke er noget fredsprojekt. Det kaldes en Fredsfacilitet, men store dele af de 37 milliarder kroner kan ende i hænderne på voldsudøvere uden respekt for international lov.
Folkebevægelsen mod EU kræver, at det danske forsvarsforbehold fuldt og helt respekteres.