Skip to content

Færre ansatte – flere akademikere

Kommunerne har skåret 36.500 job siden 2010

Det er især HK’erne, teknikerne og de ufaglærte, der er de udsatte, når kommunerne svinger sparekniven, viser nye tal fra Danmarks Statistik. Til gengæld er andelen af akademikere og folk med anden lang videregående uddannelse vokset med rundt 6.000 i antal.

Antallet af kommunalt ansatte har været for ned-adgående siden 2010, og ved udgangen af 2016 var kommunerne nede på 416.200 ansatte omregnet til fuld tid.

Udviklingen i de enkelte faggrupper er forskellig og hænger i høj grad sammen med de ansattes uddannelsesmæssige baggrund og kompetencer.

Færre HK’ere og teknikere

Siden 2010 er der blevet færre ansatte med erhvervsfaglig uddannelse i kommunerne.

Alene gruppen med erhvervsuddannelse inden for HK er skrumpet med 16% siden 2010, hvilket svarer til 8.100 fuldtidsstillinger. Områderne teknik, maskine og anlæg er også faldet væsentligt, skriver nyhedsbrevet dknyt.dk.

Færre ufaglærte i social og sundhed

Derimod er antallet af erhvervsfagligt uddannede inden for omsorg, sundhed og pædagogik i kommunerne (56.600 ansatte) stort set på samme niveau i dag som i 2010. Her har sparekniven til gengæld især været ført over for de ufaglærte på området, da denne gruppe er minimeret med 19.000 ansatte. Et fald på hele 28%.

Her er det måske interessant at erindre sig, at faldet er sket i en periode, hvor udlicitering af omsorg og pleje til private firmaer har været i vækst – trods stribevis af konkurser.

Samlet set er der nu kun godt 75.000 ansatte uden en erhvervskompetencegivende uddannelse i kommunerne. Det er et fald på omkring 25.000 personer eller godt 25% siden 2010.

Flere akademikere

Til gengæld er antallet af folk med lange videregående uddannelser vokset med 6.300 siden 2010, hvilket svarer til en stigning på 29%.

Udover jurister og økonomer består denne gruppe også af psykologer, humanister og pædagoger.

Flere i regionerne

En opgørelse af den offentlige beskæftigelse siden 2008 viser, at kommunerne har skåret markant i personalet, mens der er blevet flere ansatte i staten og regionerne

Den virkelighed, at kommunerne har sparet omkring hver tiende stilling væk siden den offentlige beskæftigelse toppede i 2010, har ikke smittet af på staten eller regionerne.

Ifølge Danmarks Statistik har staten stort set haft uændret beskæftigelse, mens regionerne på grund af udvidelsen af sundhedssektoren har haft en vækst i personalet.

I regionerne er der i høj grad ansat flere læger, mens staten nu beskæftiger flere undervisere på bl.a. universiteter og gymnasier, skriver DK-Økonomi.

-Alni

Back To Top