Skip to content

Fagligt nyt

v. DKP’s faglige udvalg

En hyldest til krigsmagerne

[KOMMUNIST nr. 6-7 2024] I fagmagasinet Metal, marts 2024, kan man – under overskriften ”Verdens mest avancerede kampfly” – læse en 6-siders hyldest-artikel til det danske firma, Terma, der som underleverandør til det amerikanske firma, Lock­heed Martin, producerer dele til F-35-kampflyet, der bl.a. er leveret til Israels og Danmarks luftvåben.

Det fremgår af artiklen, at Terma bl.a. er skyldig i produktionen af luft-til-jord våbenstationer, en ”aerodynamisk” kapsel til maskinkanoner, en aerodynamisk kapsel til opsamling af test data, styringselektronik til radarsystem, kulfiberpaneler og luger til flykroppen, et optisk/elektronisk sensor system, forkanter til højderor, kulfiberoverflader til højderor og sideror samt motorsensorer. Alt sammen til F-35-kampflyet.

Flere Terma-ansatte portrætteres i hyldest-artiklen og som rosinen i pølseenden kan man som begrundelse for hyldesten læse, at Dansk Metal mener, at krigs-industrien (der hyklerisk nok benævnes forsvars-industrien) udgør en styrkelse af Danmarks sikkerhed, sikrer flere jobs til faglærte og kan føre til høj løn og mindre nedslidning.

Fra KOMMUNISTs skribent skal der blot lyde et stilfærdigt ønske om, at Sydafrikas sagsanlæg mod Israel for folkemordet mod det palæstinensiske folk, også en dag vil være med til at føre til konsekvenser for vor tids værnemagere og samarbejdspolitikere – også her til lands.

Kilde: www.danskmetal.dk/metalmagasinet

Angreb på fagbevægelsen i USA

I USA har faglige rettigheder længe været under massive angreb. En af de altid villige kuglestøbere i denne kamp er ALEC (the American Legislative Exchange Council), som ifølge dem selv er ”Amerikas største ikke-partipolitiske organisation af statslovgivere dedikeret til principperne om begrænset regering, frie markeder og føderalisme.” Stater i USA, der gerne vil afvikle fagforeninger og indføreanti-arbejderlove, har fået overrakt en ny stat-for-stat-køreplan.

Florida fremhæves i den nye køreplan, efter at have indført en lovgivning, der de-certificerer fagforeninger i den offentlige sektor, forbyder automatiske fradrag for fagforeningskontingenter, beordrer standardiseringer af fagforeningsmedlemskort og yderligere kontrolforanstaltninger – alt sammen forslag, som har været med til at sikre, at yderligere ca. 42.000 arbejdere i den offentlige sektor i Florida ikke længere har en fagforeningsrepræsentation.

I Louisiana er en lovgivning, der forbyder kollektive forhandlinger for offentligt ansatte undervejs. ALEC arbejder endvidere for at beskytte, hvad de kalder fleksibilitet og muligheder i en ”uafhængig entreprenørstatus” for millioner af ansatte – mod traditionelle ansættelsesformer. Med andre ord arbejdes der for at fremme udbredelsen af ”arme og ben”-virksomheder, som det undertiden kaldes herhjemme.

Kilde: www.inthesetimes.com

/HeJa

Back To Top