Ferieparadiset er helvedets arbejdsplads
[KOMMUNIST nr. 11-23] Billedet af hotelbranchen i Danmark er ikke langt fra det i Grækenland. Hårdt arbejde, med 10-timers eller selv 12-timers vagter, varer i dage uden pause, brud på arbejdskontrakter, intensivering, lave lønninger, nul timers kontrakter, afskedigelser, ulønnet overarbejde.
Alt dette på samme tid, hvor store aktører i branchen drager fordel af at tiltrække kunder og turister gennem beskrivelsen af Danmark som et gastronomisk paradis, der tiltrækker et stigende antal højtuddannede og arbejdere.
Det samme sker i Grækenland og man må acceptere, at vi i det 21. århundrede bliver konfronteret med hændelser som kokken, der blev stærkt forbrændt i køkkenet på et luksushotel på Kreta og blev sat i køleskabet i stedet for at blive sendt på hospitalet. Lignende ting sker i Danmark. Hvor er forskellen mellem den hændelse og den danske, hvor en 20-årig tjener bad om at få sin løn udbetalt og i stedet modtog trusler, mobning og tæsk her i København. Meget er afsløret i af 3F i Danmark.
Sandheden bag Grækenlands sommerferiesteder er 10-timers og 7-dages vagter, gratis arbejdskraft fra studerende og praktikanter, lave lønninger til migranter, fleksible ansættelsesformer fra 4-timers og 4-dages vagter til 1-dags kontrakter, som står på i årevis, vagter med én kok eller én tjener. Samtidig i Danmark hvor der er fyringer en time før vagtstart, mobning af arbejdere, ulønnede ekspedienter og ulønnet sygemelding!
Uhørte arbejdsforhold
Ifølge officielle tal arbejdede 300.000 danskere (11% af landets samlede arbejdsstyrke) på nul-timers kontrakter og under begrebet selvstændig virksomhed eller, som det nu hedder freelancer. Jobs hvor der ikke er angivet et specifikt timetal og dermed ikke garanteret fast løn. Medarbejderen er taget som gidsel, der flyttes ind og ud af tidsplanen efter arbejdsgiverens skøn.
Dette foregår også blandt chauffører i busser, rengøringspersonale på offentlige hospitaler, osv.
Hvis en freelancearbejder bliver syg, er vagten simpelthen aflyst. Pension og kompensation er ikke en rettighed. Alt dette på et tidspunkt, hvor pensionsalderen i Danmark er blevet lovgivet til 69 år i dag og forventes at stige til 74 år for nuværende 20-årige.
Skandaler
Flere danske fagforeninger, herunder 3F, har påvist det og kæmpet for at ændre det. Kampene har været omkring bl.a. Nemlig.com, som blev afsløret i danske aviser i juni 2022, hvor arbejdsgiveren bl.a. tvang chaufførerne til at tisse på flasker og arbejde 15 timer om dagen, syv dage i træk og i flere tilfælde i måneder uden fridage, og gav endda store bøder for enhver forsinkelse i ordrerne.
Et lignende billede findes hos fødevareleveringsfirmaet Wolt, hvor 3F afslørede de forfærdelige arbejdsforhold for budene, efter Wolt nægtede at underskrive overenskomst.
Sådan var det også for arbejdsgiverne i restaurantkæderne A Hereford Beefstouw og Brødrene Price, der, mens de havde overenskomst med 3F, indførte lønnedgang til 125 kr. i timen, nedsættelse af ferie med 5 dage om året, afskaffelse af eventuel lønstigning for aften- og weekendtimer, samt afskaffelse af retten til at kende medarbejderens skema 4 uger i forvejen.
Det er de arbejdsfjendske regeringer, der muliggør disse regler for udnyttelse af udenlandsk arbejdskraft, der giver arbejdsgiverne frie tøjler.
Dele af overskuddet fra festen i 3F gik til Larissa’s Workers Center i Grækenland, der sammen med enorme antal frivillige, arbejdere og fagforeningsfolk hjalp og stod ved oversvømmelsens ofre i Thessalien.
RC