Skip to content

Forbedret internationalt samarbejde

Kinas Kommunistiske Partis topmøde med verdens politiske partier.

For nylig deltog 10.000 repræsentanter fra over 500 partier og organisationer fra 160 lande i Kinas Kommunistiske partis virtuelle topmøde med verdens politiske partier. 

Den kinesiske præsident Xi Jinping indledte topmødet og sagde: Kinas Kommunistiske parti vil være aktiv for forbedring af de globale forhold og yde nye bidrag til, at menneskeheden sammen kan tackle de nye udfordringer i verden. Internationale regler skal accepteres af alle lande i verden og ikke kun af nogle få. Der skal lægges mål for samarbejdet mellem landene, så de tjener hele menneskeheden og ikke kun tilstræber verdensherredømmet gennem smågruppepolitik. 

Han understregede, at Kina altid ville være et medlem af udviklingslandenes familie og altid ville være en urokkelig stemme og repræsentant for udviklingslandene. Xi udtalte, at KP Kina og det kinesiske folk i forening vil arbejde for en dybtgående modernisering af det kinesiske samfund med omfattende reformer og samtidig udvide åbningen udadtil. 

Deltagere fra udviklingslandene

På topmødet tog flere stats- og regeringschefer ordet. Cyril Ramaphosa, formand for ANC og Sydafrikas præsident, takkede Folkerepublikken Kina for støtte under pandemien og udtalte, at han satte pris på Kinas udenrigspolitik, hvis mål var rettet mod udviklingen af hele menneskeheden.  

Nguyen Phu Trong, formand for Vietnams Kommunistiske Parti, gratulerede med 100 års dagen med ønsket om yderligere resultater i den videre opbygning af socialismen. 

Den cubanske præsident Miguel Diaz-Canel roste Kinas bidrag til udvikling af marxismen-leninismen som fleksibel uden at opgive de grundlæggende principper. 

Den palæstinensiske præsident Mahmud Abbas takkede for Kinas hjælp under pandemien og anerkendelsen af Palæstina som en uafhængig stat. 

Emerson Mnangagwa, præsident i Zimbabwe, takkede for støtten i befrielseskampen og det gode samarbejde med infrastrukturprojekterne. 

Samlet var deltagelsen af afrikanske stater meget stor på topmødet. Præsidenterne fra Congo, Marokko og Sydsudan deltog,og mange roste Belt-and-Road initiativet – Den nye Silkevej. 

Evo Morales, leder af MAS og tidligere præsident i Bolivia nævnte de store resultater i bekæmpelsen af fattigdom i Kina. Oligarkerne er ikke interesseret i en sådan udvikling, bemærkede han med henvisning til kuppet mod ham selv i 2019.

Få deltagere fra Europa

Giorgios Papandreou fra det græske socialdemokratiske parti PASOK, formand for den Socialistiske Internationale, nævnte vigtigheden af sin egen organisation og bemærkede, at vedr. Belt-and-Road initiativet burde økologiske temaer og menneskets sundhed stå i forgrunden. Han kunne dog ikke komme uden om at anerkende Kinas store resultater i bekæmpelsen af fattigdommen. 

Udover José Luis Centella fra Spaniens Kommunistiske Parti, der deltager i regeringen, glimrede repræsentanter fra EU og NATO-staterne ved deres fravær.

HN – Kilde UZ

Back To Top