Forkert løn på læresteder
I syv ud af ti elevsager får eleverne forkert løn og tillæg, fremgår det af en ny undersøgelse. Og mange gange sker det på virksomheder uden overenskomst.
Ved ikke hvilke rettigheder de har
Typisk ved eleverne ikke, hvad deres rettigheder er, og det er derfor først, når de retter henvendelse til den lokale 3F afdeling af anden årsag, eller en nær voksen fatter mistanke om at noget er galt, at de bliver opmærksomme på, at der er overenskomstmæssige problemer med det sted, de er, fremgår det af undersøgelsen.
Forkert løn eller ingen weekend- og aftentillæg
Mange kokke- og tjenerelever bliver snydt, så det driver. I hele 41 ud af 60 sager stemmer elevernes løn ikke overens med den overenskomst, som alle elever er omfattet af. Fire ud af fem sager foregår på virksomheder uden overenskomst.
Det fremgår af undersøgelsen, som 3F og Arbejdsgiverforeningen Horesta har fået gennemført. Der er gennemført 60 sager, som enten er blevet behandlet i de faglige udvalg, hvor uenigheder mellem elev og praktikplads afgøres med forlig, eller i Tvistighedsnævnet, som træffer afgørelse i sagerne med en kendelse.
Lemfældig omgang med elevernes arbejdstid
Bo Christiansen, der er forhandlingssekretær ved 3F Privat Service er ikke begejstret for disse oplysninger.
”Det er udtryk for, at det i 80 procent af sagerne drejer sig om virksomheder, der ikke er dækket af overenskomst. De har en mere lemfældig omgang med elevernes arbejdstid”, siger han.
Nu vil 3F og Horesta gøre noget ved problemet og få forbedret arbejdsforholdene for eleverne.
Fire nye tiltag
• Der skal bedre information til lærestederne, hvor de bliver orienteret om de retlige forhold for eleverne.
• Virksomhederne forpligtes til for eksempel at sende deres praktikvejleder på kursus, lave uddannelsesplaner og forberede eleverne på skoleopholdet.
• På skolerne skal der lægges større vægt på faget arbejdsmiljø.
• Praktikvejleder kursus skal udvides til også at understøtte en bedre omgangstone i faget. mj