Fra videnskabens verden
v/ Martin Jensen
Hvorfor er alle de farlige dyr i troperne
I troperne lever langt størstedelen af verdens giftige slanger, edderkopper og skorpioner. Men det er også i troperne, vi finder løver, tigre og kvælerslanger for ikke at tale om en lang række myggebårne sygdomme og dødbringende gopler.
”For det første er vi nødt til at definere, om vi taler om dyr, der er farlige for mennesker eller for andre dyr, for der findes mange dyr hos os, der er farlige for andre dyr, men ikke for os”, forklarer Peter Funch, der er lektor på Institut for Biologi på Aarhus Universitet.
”Og så skal vi også afgøre, om vi taler om det absolutte antal af farlige dyr, eller om vi taler om forholdsmæssigt højere antal af farlige dyr. Taler vi om procentdelen af farlige dyr, kunne man godt forestille sig, at der er lige så mange farlige dyr i Danmark som i Afrika”, siger Peter Funch.
I troperne er biodiversiteten mange gange højere end heroppe mod nord, derfor vil der også skulle være et større antal absolut farlige dyr, end der er her.
Kigger vi specifikt på ordet farligt, må malariamyg betegnes som de farligste dyr for os mennesker.
405.000 døde på verdensplan i 2018 taler deres eget tydelige sprog, og intet andet dyr kommer i nærheden af at slå lige så mange mennesker ihjel.
En kur mod grå hår
Det er svært at komme udenom. Med tiden oplever vi alle sammen, at de går hår pibler frem, og nogle oplever endda, at de viser sig tidligere end forventet.
Mange reklamerer med en mirakelkur, men der må vi skuffe dig. Den findes ikke.
Det er genetisk bestemt, hvornår og hvor hurtigt hårene mister sin farve.
Når håret bliver gråt, er det fordi de pigmentceller, der ligger i bunden af hårsækkene, bliver inaktive og stopper med at lave melanin – det pigment, som giver vores hår farve. Cellerne er programmeret til at lave melanin og stopper efter et vist antal år, og herefter er det hår, der vokser ud, farveløst. Man ved faktisk ikke, hvorfor cellerne på et tidspunkt holder op med at lave pigment.
De farveløse hår blander sig med de farvede, og det får håret til at se gråt ud, og alt efter hvor hurtigt hårene stopper med at få tilført melanin, vil nogle blive ved med at have gråt hår, mens andre med tiden får helt hvidt hår.
Det hjælper ikke at tage ekstra vitaminer eller lægge sin kost om. Det eneste, man kan gøre, er at farve håret.
Lamaen Winter
En lama ved navn Winter kan måske hjælpe verden med at afbøde Corona-smitten. Hun har deltaget i en række belgiske studier med Corona-virusserne MERS og SARS i 2016. der viste, at dyrets antistoffer afbøjede virus-infektionerne.
Nu har forskerne fra Ghent University også inficeret Winter med det nye Corona-virus, og resultatet har været meget positivt.
Kameldyr producerer nogle særlige antistoffer, som måske også virker på mennesker. Mennesker producerer kun et slags antistof, der er lavet af to typer proteinkæder. Lamaer producerer til gengæld to slags antistoffer. Det ene ligner menneskets, men den anden type er meget mindre og kan lettere trænge ind ad sprækker på de pigge-proteiner, der sidder på celler og gør det muligt for Corona-virusset at trænge ind i dem og gøre os syge.