Fra videnskabens verden
v/ Birgit Sørensen
Kina vil være bæredygtig
Kina er nu det største marked i verden for vedvarende energiteknologi – dobbelt så stort som USA og med næsten hver 3. af alle vindmøller i verden.
Kina huser nu også verdens næststørste skyskraber, Shanghai Tower, som er 632 meter høj og har 128 etager. Den har fået den højest mulige grønne rating, LEED Platinum, i et målingssystem for grønt byggeridesign. Dette bl.a. fordi den har 200 vindmøller på toppen, som dækker 10% af skyskraberens energiforbrug, samt at den opsamler regn- og spildevand til genbrug og rummer 24 ”himmelske haver.”
Vand på månerne
For nyligt skabte Jupiters måne ”Europa” overskrifter verden over, da man registrerede, at 200 km høje vandsøjler rejste sig fra vandoverfladen dér. Men ”Europa” er ikke den eneste måne i vort solsystem, som har vand, hvilket er en forudsætning for liv.
Jupiter rummer vort solsystems største måne, og der er nu stærke beviser for, at den rummer vand. Ganymedes, som månen hedder, har også et magnetfelt lige som jorden, hvilket kan give det helt specielle fænomen ”nordlys”, som vi også er så heldige at have på jorden.
Placebo
Bevidst indtag af placebo-medicin mindsker smerte.
Folk der lider af smerte i den nederste del af ryggen oplever færre smerter efter at have taget placebo-medicin. Også selv om de udmærket godt er klar over, at der er tale om ”falske” piller. Patienter, der bevidst spiste placebo-piller, rapporterer 30% færre smerter og 29% mindre funktionsnedsættelse i forhold til kontrolgruppen.
Resultatet sætter et nyt perspektiv på det mangeårige etiske dilemma, der ligger i at give patienter placebomedicin, uden de ved det. Studiet indikerer, at man kan løse dette dilemma ved at lade patienterne vælge placebo-behandlingen med informeret samtykke.
Kan honning holde for evigt?
Honning er blevet brugt til balsamering af lig og som gravgave i egyptiske grave. Hvis honning opbevares i en krukke med tætsluttende låg, så fugt ikke kan trænge ind, kan den holde stort set for evigt.
Den ubegrænsede holdbarhed skyldes en kombination af højt sukkerindhold, lavt vandindhold og særlige enzymer. Når bien suger nektar, tilsætter den samtidig enzymer, som forandrer sukkerarterne i nektaren. Noget af druesukkeret bliver eksempelvis spaltet til druesukkersyre og brintoverilte, som effektivt dræber bakterier og svampe.
Parkinsons sygdom kan starte i maven
Meget tyder på, at den hjerneødelæggende Parkinsons sygdom begynder i maven og kryber op langs vagusnerven og ind i hjernen, viser ny dansk forskning.
Elisabeth Svensson fra Institut for Klinisk Medicin ved Aarhus Universitet er førsteforfatter på en ny undersøgelse, som peger på, at den såkaldte vagusnerve, der går fra hjernen ned til maven, kan transportere Parkinson sygdom op i hjernen nede fra maven. Hvis nerven bliver skåret over tidligt nok, kan det halvere tilfælde af Parkinsons.
Selv om vi stadigvæk er usikre på, hvordan Parkinsons sygdom starter nede i maven, er det første gang, vi har direkte dokumentation for, at vagusnerven er involveret i udvikling af sygdommen hos mennesker, konkluderer forskerne.