Frederiksberg først med billige lån til leje-boliger
Familier med lav indkomst kan nu søge om lån til indskud til halv rentefod
Selv om det i flere år har været kendt, at de fleste banker flår lejere gennem en høj rente på indskuds lån til lejeboliger, er det først nu, at en kommune for alvor er trådt i karakter over for bankernes gridskhed. Initiativet kommer noget uventet fra den konservativt ledede Frederiksberg kommune. Forslagets ophavsmand er viceborgmester Michael Vindfeldt (A).
Kun 4,5%
Ifølge TV 2 Lorry er beslutningens formål at give familier, der ikke har råd til at betale dyre banklån til boligindskud, mulighed for at kunne låne pengene af kommunen – til en langt lavere rente. Ordningen er tiltænkt borgere, der har en husstandsindkomst på under 350.000 kr. Bankrenten for disse lån svinger typisk på mellem 9 og 13%, hvorimod kommunen ved direkte lån kan byde på en fastforrentning på kun 4,5 pct.
Det kan undre, at der ikke er flere kommuner, der træder i karakter, da bankernes profitjagt i disse sager er ekstraordinært brutal, fordi bankerne på den ene side plyndrer økonomisk svage, selv om udlånene er risikofri via den kommunale garanti, samtidig med at de samme kommuner i flere tilfælde har måttet fylde ”huller” op hos modtagere af kontanthjælp hvor lånet gør indhug i rådighedsbeløbet.
Kommuner uenige
I dag kan kommunerne stille kommunal garanti for borgere, der har svært ved at få lån til indskud til en lejebolig, hvis de ikke har uindfriede lån, men det er langt fra alle kommuner, der gør det og kun efter individuel vurdering.
Derudover har direkte udsættelsestruede modtagere af kontanthjælp mulighed for at søge lån af kommunen til et indskud til et billigere sted at bo, selv om de i forvejen har et lån til indskud.
En rundspørge fra Avisen.dk tyder dog på, at kun hver anden benytter den mulighed for at hjælpe familier i nød.
I Aarhus kan man således godt få et nyt indskudslån, selv om man har et lån i forvejen. – Men det gælder kun dem, der får anvist en bolig igennem kommunen, og det kræver, at de er i gang med at afdrage deres gamle lån, udtaler Kirsten Frandsen, kontorchef i By og Bolig i Aarhus, til Avisen.dk.
Op til vedtagelsen af det omstridte kontanthjælpsloft udtalte beskæftigelsesminister Jørn Neergaard Larsen (V), at loftet ikke fører til, at flere modtagere af kontanthjælp bliver sat på gaden, fordi kommunerne har mange redskaber til at forhindre, at folk ender som boligløse.
Ministeren vil nok vågne op til en anden virkelighed, når kontantloftet for alvor slår igennem pr. 1. oktober, hvor enlige mødre kan miste små 3.000 kr. i månedlig netto-indkomst.
– Alni