Fysisk arbejde slider på os
Ingen vej udenom at arbejdets karakter er afgørende for nedsat arbejdsevne
Den 29. januar ryddede Berlingske forsiden med budskabet om, at ufaglærte og faglærte lever kortere på grund af rygning og usund livsstil. En velkendt historie, der fik nyt liv på grund af debatten om differentieret pensionsalder. Og som tændte op under politikere og debattører som eksempelvis tidligere justitsminister Søren Pind (V), der i sin visdom skrev på Twitter:
“Er folk blevet vanvittige? Højere automatisk pension fordi man ryger og drikker mere end gennemsnittet og ikke kan leve op til kravene for at få førtidspension?”
Motion og afholdenhed gør det ikke
Men det er sjældent rygning, alkohol og motion, der bestemmer, om man begrænses i sit arbejde af smerter. Det afgørende er, om man har et fysisk anstrengende arbejde med mange tunge løft.
Det viser nye tal fra et forskningsprojekt Senior Arbejdsliv (SAL), som endnu ikke er offentliggjort. Det skriver Avisen.dk. Debatten om nedslidning er blevet meget rodet, mener professor Lars L. Andersen fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og siger:
– Der er stor forskel på, hvad man dør af, og hvad der er årsag til et dårligt arbejdsliv med smerter. Tallene viser, at det helt klart er arbejdets karakter og kun i mindre grad livsstil, der er afgørende for, om du er begrænset i at udføre dit arbejde på grund af smerter, siger professoren, der ikke er stor tilhænger af begrebet nedslidning: – Nedslidning er et populært begreb, der bruges i medierne. Forskningsmæssigt ser vi på smerter, sygefravær og nedsat arbejdsevne, siger professoren.
Beskeden betydning
Knap 13.000 danskere over 50 år, der er i arbejde, har deltaget i forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv.
– Blandt dem med et hårdt fysisk arbejde, som lever sundt, er det 46 procent, hvor smerterne begrænser arbejdet. For den tilsvarende gruppe med en usund livsstil er det 48 procent. Livsstil har altså betydning, men den er beskeden, siger Lars L. Andersen, professor ved Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.
Mange i 50’erne har smerter
De nye tal overrasker ikke forfatteren Lars Olsen, som senest har udgivet bogen “Det forsvundne folk”, der handler om de mange mennesker med hårdt fysisk arbejde og problemerne med nedslidning og stigende pensionsalder:
– Uanset om du kvitter smøgerne og går til fitness, så er der rigtig mange i den gruppe, der ikke kan være på arbejdsmarkedet, til de bliver 70. Tallene viser, at mange har smerter allerede, når de er i 50’erne, siger Lars Olsen til Fagbladet. Han tolker tallene sådan, at den forbedring af seniorførtidspensionen, som mange på Christiansborg taler om i øjeblikket, ikke kan stå alene.
– Der er brug for en værdig udvej for de mange, som er slidte efter et hårdt arbejdsliv, men som ikke er så nedslidte endnu, at de kan blive visiteret til en seniorførtidspension. De skal have en rettighed, siger Lars Olsen.
–ml