Skip to content

Gaven til små og store

Af Margit Andersen

Det er en fornøjelse at kunne tage den byrde fra vore læsere det er at skulle finde på en mere original mandelgave end den evindelige marcipangris og en smukkere værtindegave end den buket blomster, som hun alligevel ikke har tid til at finde en vase til.

Hans Scherfig (1905-1979) morede sig med at lave collagebøger til sine børn og børnebørn, og nu har Forlaget Nemo udgivet Christines Bog, som han lavede til sin datter i 1947 og i 1970 fornyede til barnebarnet Leo. I 2013 udgav forlaget Lukas’ Bog, også til et barnebarn.

Scherfig betragtede arbejdet med disse bøger som en leg og en forlystelse, og de er da også båret af livsglæde og fascination af denne verdens mangfoldighed.

På første side i Christines Bog bliver vi mødt med en personlig hilsen fra bagmanden i form af et herligt billede af en stor skildpadde med sin lille unge anbragt oven på hovedet, og straks går tankerne i gang. Hvordan er den kommet derop? Er det noget moderen har gjort, eller er den blevet anbragt af andre? Og bogen fortsætter med alverdens dyr, nogle uhyggelige, nogle nuttede, nogle vilde, andre tamme, hele verdens zoologiske have bliver præsenteret.

Og vi kommer i det hele taget jorden rundt på en fantastisk tidsrejse. Også billedkunsten er med både i form af verdslige klassikere og religiøse billeder som det af Madonna, der ammer sit indsvøbte Jesusbarn, så mælken sprøjter ud i hovedet på ungen.

Nu er bogen jo 70 år gammel og derfor fri for vor tids undertiden noget udvendige og kunstige politiske korrekthed.

Scherfig var, som det fremgår af alt, hvad han har sagt og skrevet, imod enhver form for racisme, og derfor kan man roligt more sig over billedet af en julemand med skæg og hele udstyret, der holder et rædselsslagent negerbarn i favnen, ligesom der ikke er grund til af få ondt i leveren over en tegning af en veludstyret tallerkennegerdame, der går i vandet sammen med en splejset hvid mand.

I bogen er der udklip af alt muligt, også reklamer, der heller ikke er helt fine i kanten i dag, slet ikke i forhold til børn, nemlig for øl, tobak og jagtvåben. Der er fotografier af mennesker fra alle vegne i verden, og ikke så få af små balletpiger i strutskørter. Mon den lille Christine drømte om at gå til balletten? På nogle sider anes der et tema, men måske er det tilfældigt, for i det store og hele virker det, som om Scherfig bare har klippet, klistret og moret sig af hjertets lyst.

For børn indeholder bogen en stor samling eventyr, der kan stimulere deres fantasi og med en voksen ved hånden give dem en masse fornøjelig viden, og for voksne er det en mindebog om dengang, de selv var børn og en påmindelse om at bevare fantasien og glæden ved livet.

Hans Scherfig; Christines bog.
Forlaget Nemo. 64 sider 150 kr. Udkommer den 7. december.
Kan købes i bogcafeen Ny Tid.

Back To Top