Gavmildhed og profithunger
Økonomi
af Bo Møller
Danmarksindsamlingentil støtte for udsatte piger havde et ædelt formål. Det var flot, at så mange privatpersoner gav store eller mindre beløb. Også mange private virksomheder tog penge op af lommen. De fleste firmaers bidrag lå dog på 10-15.000 kr., og det er jo ikke noget, der rigtigt forslår. Og når virksomhederne nok fratrækker deres bidrag i skat, så er det yderst begrænset, hvilke afsavn, de må lide. Så var der mere gods i DyneLarsen. Herfra kom 1 mill. kr. Flot, og det blev rost. Men mere benovet skal man dog ikke være. Få dage forinden blev DyneLarsens regnskab offentliggjort. Det viste et overskud på 3,6 milliarder kr. Så det beløb, som blev givet med jysk gavmildhed, udgjorde kun ca. 1/3 promille af årets overskud!
Banker tjener styrtende
Danske Bankvar også på banen med et større beløb. Det giver jo altid banken noget billig reklame. Danske Banks overskud faldt sidste år – i høj grad pga. al balladen om hvidvask af penge. Men helt skidt var regnskabet dog ikke. Overskuddet var på 15 milliarder kr., så der er en god slat til aktionærerne, herunder hovedaktionæren A.P. Møller Mærsk, og åbenbart også en smule til de udsatte piger. Nordea, den store nordiske bankkoncern, kunne også offentliggøre sit regneskab. Det viste et overskud på 23 milliarder kr., men det er åbenbart slet ikke nok for bankens topchef, for nok er overskuddet vokset sammenlignet med året før, men ikke så meget, som han med begærlighed havde håbet.
De rigtigt rige
Den rigeste mand i verden er for tiden Jeff Bezos, der stiftede Amazon – det store nethandelsfirma, der snart rammer Danmark. Hans formue er nu på i 137 milliarder dollars eller 900 milliarder kr. Siden den økonomiske krise for 10 år siden er antallet af dollar-milliardærer i verden steget til det dobbelte. Dollar-milliardærernes samlede formue steg sidste år med 2,5 milliarder dollars om dagen. Samtidig faldt den samlede formue blandt den fattigste halvdel af jordens befolkning med 11 pct. I alt 26 ufatteligt rige personer ejer det samme som den fattigste halvdel af verdens befolkning – i alt 3,6 milliarder mennesker. Disse tal er fra den internationale udviklingsorganisation Oxfam.
Hvem har skabt rigdommen
Denne ufattelige rigdom, som nogle få personer besidder, er ikke skabt af dem selv. Naturligvis har DyneLarsen haft en hel del handelstalent, og det samme gælder sikkert også for verdens rigeste mand, men talent alene kan ikke skabe nye værdier. Det er kun hårdt arbejde, udført af underbetalte arbejdere, der skaber de kæmpe summer, som de rige så kan lege med. Det er selvfølgelig positivt, at nogle af de meget rige mennesker så bruger nogle penge på velgørenhed, som DyneLarsens million.
Bill Gates, der indtil midten af 2017 var verdens rigeste mand, er nu blevet overhalet. Han har besluttet at give størstedelen af sin personlige formue væk inden sin død. Langt bedre end denne form for barmhjertighedsgaver ville det være, hvis de riges formuer og indkomster blev beskattet langt højere end i dag. I Brasilien og England betaler de 10 pct. fattigste i dag en højere del af deres indkomst i skat end de 10 pct. rigeste! De 100 rigeste i Danmark ejer det samme som de 1.790.000 fattigste. Hvis de rigeste på jorden betalte blot 0,5 pct. ekstra i skat af deres formue, ville det kunne sikre skolegang for 262 millioner børn og forbedre sundhedssystemerne, således at der ville kunne reddes 3,3 millioner liv (Oxfam). En reel formueskat bør suppleres med en progressiv arveafgift, således at de riges børn ikke bare kan arve meget store beløb, uden at samfundet også får del i de værdier, som arbejderne har skabt.
Langt det mest hensigtsmæssige vil dog være at gå direkte til ondets rod: Da den ufatteligt store rigdom er skabt af fattige arbejdere, så burde de fattige arbejdere selv overtage produktionen. Samfundet har ikke brug for de ufatteligt rige. Samfundet har brug for socialisme!