Hasardspil med kommunale job
Kolding og Kalundborg beholder vej og park-arbejdet
Af Allan Nielsen
Efter en årelang udbudsproces er der nu flertal for at droppe en privatisering af renholdelsen af Kolding midtby. Det har de tre største partier – Venstre, DF og Konservative – besluttet, og da de øvrige partier på forhånd var imod udbuddet, bliver renholdelsen i kommunalt regi.
Ændrede kriterier
Det interessante ved sagen fra Kolding er, at vinderen af det oprindelige udbud – Hede Danmark – var 4,4 millioner kr. dyrere end det billigste fra kommunens ansatte. Det har fået en besk kommentar med på vejen fra Michael Stisen, der er formand for Interessegruppen for konkurrenceudsættelse i Dansk Byggeri:
– Først udbydes opgaven efter ønske fra netop kommunens egen Materielgård med stor vægtning på kvalitet og lavere vægtning på pris, der skal tilgodese kommunens egen Materielgård, skriver Stisen på dk nyt’s debatside og fortsætter:
– På trods af hjælp fra ekstern rådgiver så taber kommunen udbuddet. I stedet for at acceptere en vinder ud fra de kriterier kommunen selv har opstillet, så laver Kolding Kommune om på kriterierne og vælger sin egen Materielgård, som vinder.
– Totalt uanstændigt at ændre på reglerne midt i processen, skriver Stisen, der mener, at der er behov for en lov, der sikrer entreprenører en ordentlig behandling, når de byder på kommunale opgaver.
Millioner sparet
Koldings Venstreborgmester Jørn Pedersen er nok mere glad, så vidt man skal tro en fælles presseudtalelse fra de tre borgerlige partier, hvor han udtaler, at de fem års proces med udbud har sparet kommunen for 90 millioner.
– Det er jo flot af medarbejderne og fortæller, at processen var helt nødvendig. Vi har i hele den indledende proces haft et godt samarbejde med medarbejderne om grundlaget for dette udbud, og det kvitterer vi nu også for. Selve udbuddet har så været skruet sådan sammen, at det viste, at det kunne gøres endnu billigere, men at resultatet blev uacceptabelt, og det tager vi nu konsekvensen af, lyder det fra borgmesteren.
Konkret er tilbuddet fra de kommunalt ansatte på midtby-opgaven 1,2 mio. kr. billigere fremover set i forhold til i dag.
Ditto i Kalundborg
I Kalundborg, hvor formanden for Kommunernes Landsforening Martin Damm (V) sidder i borgmesterstolen, har man ligeledes vedtaget, at kommunen fortsat passer de grønne områder og veje. Først udbød kommunen fem arbejdsområder og i løbet af processen forstod kommunens Entreprenørservice at ”rette ind” i form af kontroltilbud, hvorefter byrådet annullerede tilbudsgivningen på fire af arbejdsområderne:
– Kommunalbestyrelsen har besluttet, at det bedste for både økonomi og kvalitet er at fortsætte med egen Entreprenørservice og opnå en årlig besparelse på området på 7-8 pct. En række eksterne entreprenører har afgivet tilbud og medvirket til at gøre konkurrencen særdeles skarp. Vi har opnået et godt grundlag for den fremtidige opgaveløsning, siger Martin Damm ifølge dknyt.
Rouletten går
Tilbage kan det konstateres, at de folkevalgte arbejdsgivere i byrådene, bevidst eller med lukkede øjne i stor stil deltager i den øgede rovdrift på de ansatte i forhold til både arbejdstempo og ved at udhule lønnen via eksempelvis forringelse af tillæg.
Når Kolding kan spare netto 1,2 mio. alene ved at ”true” med at konkurrenceudsætte vedligeholdelsen af midtbyen, og Kalundborg regner med en årlig besparelse på 7-8 pct. af hele fire arbejdsområder, så kan man sige, at politikerne spiller hasard med kommunale job som indsats..
Selv om der ikke her er decideret tale om varme hænder, så bør det offentlige gå foran med ordnede sociale og psykiske arbejdsforhold, og det førhen så floromsungne rummelige arbejdsmarked.