Heerup og den kolde krig
Af John Poulsen
Henry Heerup (1907-93) er med sine naivistiske og livsbekræftende malerier og skraldeskulpturer en kunstner, som mange kender og holder af.
Men som man kan se på Heerup Museets seneste temaudstillinger, så havde han også stærke politiske holdninger og interesse for udviklingen i sin samtid. Den sidste udstilling viste hans forhold til fagbevægelsen, og i den nuværende er temaet krig, kampen for freden og erobringen af rummet.
Kronologisk begynder den med malerier fra besæt-telsestiden som det dystre ”Skraldevognen” fra 1943. Krigens afslutning med ned-kastninger af atombomber over Hiroshima og Nagasaki inspirerede ham bl.a. til ”Atomblomsten”, som refererer både til radioaktivitetens ødelæggende virkning som våben og dens helbredende kraft i behandlingen af kræft. Dette værk malede Heerup i 1945, og i 1966 blev det fulgt op med udsmykningen af en væg i Finsensinstituttet.
Kampen mod atomvåben fortsatte han med at være engageret i. I 60’erne, da de store protestmarcher fra Holbæk til København gik for sig, malede han ”Atombomben”, som efter-følgende blev brugt af orga-nisationen ”Aldrig mere krig”.
I forbindelse med opstilling af atomraketter i Vesteuropa i 80’erne blev protestmarcherne genoptaget, nu fra Vedbæk til København, og Heerup malede på gavlen til Folkets Hus i Stengade på Nørrebro ”Fredsdrømmen”. I 1982 skabte han bomærket for fredsgruppen ”Rødovre for fred”, hvor Rødovretyren og fredsduen blev forenet. Som betaling fik han en fredslilje.
Men Heerup var jo også noget af en drømmer og fantast, og hvad taler mere til fantasien end erobringen af rummet. På udstillingen er der billeder af rummænd på deres spændende færd og et rørende maleri fra 1957 af rumhunden Laika, der ser rar og sørgmodig ud. Dens skæbne blev da også sørgelig, da den kort efter opsendelsen døde af iltmangel.
Udover Heerups mange værker er udstillingen suppleret med genstande, der illustrerer koldkrigsangsten, angsten for et atomangreb, der kunne udslette civilisationen, og som man troede at kunne væbne sig mod i et beskyttelsesrum fyldt med alskens livsnødvendige dagligvarer.
Heerup har sagt: ”Jeg er ikke pessimist, forstår De, for det kan ikke nytte, at man i hverdagen lader sig slå ned. Det er jo det livsbekræftende, jeg kæmper for”. Dette udsagn afspejles i udstillingen, men også at han ikke var blind for tilværelsens mørke kræfter.
Atomblomster – Heerup og Den Kolde Krig
Heerup Museum indtil 27. januar 2019[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]