Hemmelig CETA-komité mødes om pesticider
Lækkede EU-dokumenter: Sænkning og annullering af standarder og regulativer vedrørende fødevarekvalitet og brugen af kemikalier som pesticider
Ifølge den italienske Stop TTIP / Stop CETA kampagne så viser et lækket EU-dokument, at EU og Canada forsøger at arbejde for at svække standarderne inden for pesticider og fødevarer i CETA-handelsaftalen. Det skriver NGO netværket Bilaterals.org og webmediet Medium.
Det hemmelige dokument indeholder ifølge Stop TTIP / Stop CETA i Italien udkastet til en dagsorden for en teknisk komité, som består af repræsentanter fra EU og den canadiske regering, samt andre interessenter. Komitéen skal have afholdt møde i Ottawa i Canada 26. og 27. marts.
Blandt punkterne på dagsordenen var EU-landenes nationale forbud mod glyphosat, der mistænkes for at være kræftfremkaldende.
Bilaterals.org henviser desuden til en ny rapport fra Center for International Environmental Law, som omhandler risikoen for deregulering og sænkelse af standarderne inden for pesticider.
Hemmelige forhandlinger
Ifølge Bilaterals.org er det hidtil lykkedes at forhindre Italien i at ratificere CETA-handelsaftalen, men CETA’s tekniske komitéer er nu ved at blive aktive. Og disse komitéer arbejder ifølge de italienske kritikere på uigennemsigtig vis og uden nogen parlamentarisk kontrol af folkevalgte kræfter. Ifølge De Sisto skulle komitéen 26. marts i Ottawa diskutere ændringer i de standarder og reguleringer, som forsvarer borgernes og forbrugernes rettigheder.
”Som man tydeligt kan læse i dokumentet, som Stop TTIP / Stop CETA kampagnen har fremskaffet, så får en gruppe af formodede interessenter og eksperter, der er blevet udvalgt på et grundlag som vi ikke kender, mulighed for at bestemme, hvordan man kan harmonisere, sænke og annullere standarder og regulativer vedrørende fødevarekvalitet og brugen af kemikalier som pesticider. De er endnu et træk, som holder følsomme beslutninger på lang afstand af borgernes ubehagelige kontrol, selvom det er dem, som vil lide under de potentielle følger”, siger Monica Di Sisto.
Rina Ronja Kari, MEP: Skræmmende
Selvom EU har bebudet, at man har gjort op med tidligere tiders hemmelighedskræmmeri, og at forhandlingerne om EU’s meget vidtrækkende frihandelsaftaler nu skal være åbne og gennemsigtige, fortsætter EU ufortrødent med at hemmeligholde dokumenter og dele af forhandlingerne. Det gælder ikke kun ovennævnte CETA forhandlinger. Ifølge CEO (NGO’en Corporate Europe Observatory) bliver information således tilbageholdt fra både borgerne og i visse tilfælde også for EU-landenes regeringer. Til gengæld har store internationale virksomheder angiveligt betydelig indflydelse på slagets gang i EU’s handelsforhandlinger.
”Det scenarie, som CEO her påviser, er meget skræmmende. For tilsyneladende har store internationale industriforetagender mere indflydelse på EU’s forhandlinger af handelsaftaler end mange folkevalgte politikere. Det er ekstremt bekymrende, og det udgør et kæmpe demokratisk problem”, siger Rina Ronja Kari, der er medlem af EU-Parlamentet for Folke-bevægelsen mod EU.
Hun understreger, at EU’s frihandelsaftaler er yderst omfattende, og at de påvirker stort set alle aspekter af vores liv, da de stort set omfatter alt fra tilsætningsstoffer i fødevarer til kemi i legetøj og kosmetik, over til områder som arbejdstagerrettigheder og social velfærd, samt energi og klimaspørgsmål.
Skjuler upopulære forhandlinger
Også flere EU-landes regeringer har klaget over EU-Kommissionens lukkethed, når det gælder forhandlingsforløbene inden for frihandelsaftaler.
CEO påviser desuden, at EU Kommissionen har været selektiv med, hvilke dokumenter man har valgt at offentliggøre. Kommissionen har således udeladt dokumenter med kontroversielle eller upopulære temaer fra sin hjemmeside, såsom visse dokumenter, der omhandler genmodificerede fødevarer, dyrevelfærd og bioteknologi. Adgang til denne type dokumenter ville angiveligt kunne øge den folkelige modstand mod handelsaftaler, da de evt. ville kunne påvise forringelser af fødevare- og forbrugerstandarder. fb