Skip to content
rosa-luxemburg-demonstration
10.000 gik i demonstration 14. januar for at mindes de myrdede medstiftere af det Kommunistiske Parti.

Hvem ejer verden?

[KOMMUNIST nr. 2-2024] Solidariteten med den ­palæstinensiske frihedskamp og råbet om fred og socia­lisme spillede en central rolle både på den 29. Rosa Luxemburg-konference lørdag den 13. januar, hvor 3.700 mennesker deltog, og ligeledes om søndagen, hvor 10.000 gik i demonstration for at mindes de myrdede medstiftere af det Kommunistiske Parti.

Socialismen som alternativ

– I tider, hvor fascistisk tankegods spredes overalt i verden, er det særligt vigtigt, at vi husker vores modstands rødder, sagde Sevda Karaca, medlem af det tyrkiske parlament for Arbejderpartiet EMEP.

At demonstrere for at ­mindes Rosa Luxemburg og Karl Liebknecht er ikke nostalgi. Verden rundt bliver de æret for deres kamp for socialismen.

Sevda understregede arbejderklassens centrale rolle i klassekampen for at omdanne det økonomiske til politisk kamp. Hun nævnte strejker og blokader mod lastning af våben til Israel som ek­sempler på, hvordan arbejdere kan mobilisere mod kapitalen. Også i Tyrkiet har arbejdere gennemført vigtige aktioner og strejker i de senere år – på trods af undertrykkelsen under Erdogans enmandsregime.

Sevda Karaca appellerede til folk om ikke at stole på virkningen af ”kontakt” i den digitale sfære. Hun opfordrede til at sætte sig ind i arbejderklassens virkelighed og skabe gensidig tillid gennem personlig samtale og samarbejde for at fremme politisk organisering.

Manifestation for en retfærdig fred i Mellemøsten

Mange bannere, som deltagere var blevet opfordret til at tage med, blev båret ind i salen. De fyldte godt, og bag dem sendte tidligere leder af Labour i Storbritannien, Jeremy Corbyn, på skærm sin solidaritetshilsen til palæstinenserne. Han har om nogen mærket at være et offer for løgne og at blive udstødt på grund af sin politiske holdning.

Det globale Syd var repræsenteret med indlæg fra Eritrea og Vestsahara.

Kommunister fra Indien og Tyrkiet havde ikke fået indrejsetilladelse til Tyskland. Øjensynligt af politiske grunde.

Fra konferencen blev der sendt hilsener til politiske fanger, til borgerretsforkæmperen Mumia Abu Jamal fængslet i USA og til Assange i Storbritannien.

Politi angreb

Om søndagen angreb politiet demonstrationen og anholdt flere demonstranter. Demonstrationen satte sig til modværge og søgte at trænge politiet tilbage, men politiet gjorde brug af køller og peberspray.

Cirka 20 personer blev anholdt, heriblandt flere musikere fra den tyrkiske, anatolske gruppe Yorum. De befinder sig netop i en sultestrejke for deres kammerater, der er fængslet i Tyskland. Mange blev såret af slag og anden hårdhændet behandling.

Det tyske politis svar var: Vi forsvarede os!

Hvem stopper højredrejningen?
Hvem ejer verden?

Spørgsmålene må stilles igen og igen.

HjN

Back To Top