Skip to content

cuba-demonstration

I dialog med demonstranter

Af Inge Høgh

[KOMMUNIST nr. 5-2024] Søndag den 17. marts var der protestdemonstrationer i en række cubanske byer, hvor folk gik på gaden i vrede over hyppige strømafbrydelser og utilstrækkelige forsyninger af fødevarer.

”Det er sandt, at mennesker gik på gaden for at ­protestere, fredeligt og uden brug af vold”, skriver avisen Granma. ”Enhver som ser billederne af det nationale politi, uden skjolde, uden stave, uden tåregas, uden vandkanoner, kan se og forstå forskellen mellem dem, som kalder til vold og denne befolkning, som kræver myndighedernes opmærksomhed”.

I brændpunktet Santiago de Cuba tog lederen af det kommunistiske parti i byen straks hen til demonstrationerne for at tale med forsamlingen.

Blokadens virkninger – USA’s ansvar

Situation i Cuba er alvorlig, da økonomien er hårdt trængt. Det skyldes hovedsageligt konsekvenserne af den allestedsværende blokade, den kriminelle økonomiske krig.

Mens der har været en rolig og respektfuld dialog på gaden i Santiago de Cuba, så har tonen været skarpere i Cubas udenrigsministerium, hvor man overleverede en formel protest imod USA’s indblanding i Cubas interne anliggender.

På mødet fremhævede Carlos Fernández Biden-regeringens ansvar for den vanskelige økonomiske situation, som Cuba befinder sig i.

Specifikt nævnte den cubanske viceudenrigsminister, at USA’s blokade er blevet designet og implementeret for at ødelægge den cubanske økonomiske kapacitet, hvilket resulterer i mangel på vigtige varer og tjenesteydelser til befolkningen. Desuden fordømte han USA’s åbenlyse forsøg på at begrænse og hindre den cubanske stats bestræbelser på at finde løsninger og imødekomme landets økonomiske og sociale behov.

“Destabiliseringsplanen og dens udførelse er tydelig for alle. Den er baseret på en hensynsløs økonomisk krig for at provokere og udnytte befolkningens naturlige irritation. Den finansieres årligt med titusindvis af millioner dollars fra USA’s føderale budget”, skriver udenrigsministeriet og specificerer, at destabiliseringsforsøget understøttes af en stærk teknologisk infrastruktur, der bruger digitale netværk til aggressive formål”.

USA’s forsøg på destabilisering

USA var hurtigt ude med en udtalelse ”man opfordrer den cubanske regering til at respektere demonstranternes menneskerettigheder og gøre noget ved den cubanske befolknings legitime behov”.

De, der havde ventet et oprør med protesterne, skal måske gribe i egen barm og se på, hvordan den såkaldte ”frie verden” agerer, når der laves protestdemonstrationer hjemme i deres respektive lande, hvor demonstranter bliver mødt af talstærkt politi, der er godt bevæbnet.

Man kan blandt andet se på Fran­krigs behandling af ”De gule veste”, Argentina hvor over 30 er dræbt ved demonstrationer i protest mod den nye præsident, USA hvor ­demonstrationer i protest mod den politidræbte G. Floyds død endte med 25 dræbte og mange hundrede sårede.

Her er der ingen, der snakker om demonstranternes menneskerettigheder og den manglende dialog med de ”demokratiske” politikere, der gemmer sig bag tykke mure.

Back To Top