Israel knyttes nærmere til NATO
Europæiske ledere – fra EU’s udenrigsrepræsentant Mogherini til statsminister Gentilono – fra præsident Macron til kansler Merkel – har alle taget afstand fra både USA og Israel i spørgsmålet om Jerusalems status. Betyder dette, at der er opstået en splittelse mellem de NATO-allierede?
Operation Blue Flag
Kendsgerningerne viser det modsatte. Lige før Trump tog sin beslutning om at godkende Jerusalem som Israels hovedstad – ja, i det øjeblik han havde bestemt sig – blev Operation Blue Flag 2017 gennemført. Det er den største internationale øvelse i luftkrig i Israels historie. I denne øvelse deltog følgende lande: USA, Italien, Grækenland og Polen. Og for første gang, i denne tredje udgave af øvelsen, deltog Frankrig, Tyskland og Indien.
I to uger øvede piloter fra otte lande (hvor seks af dem var NATO-medlemmer) med 70 fly fra den israelske base Ovda i Negev ørkenen. Flyene var assisteret af 1000 soldater, som stod for teknisk og logistisk støtte.
Med atomvåben
Italien deltog med fire Tornado jagerfly (de er den del af 6. formation, som er stationeret i Ghedi). To af disse fly står for angreb, de andre to for elektronisk krig. USA deltog med syv F-16 fly fra flybasen ved Aviano. Da disse fly kan udstyres til at transportere USA’s B-61 atombomber, må man regne med, at italienske og amerikanske piloter, sammen med andre, har øvet sig på at udføre opgaver i forbindelse med atomangreb.
Ifølge officielle informationer er der gennemført 800 fly-operationer, hvor de har simuleret ”ekstreme kampscenarier med lavflyvning og med elektromagnetiske modsvar for at neutralisere et anti-luft-forsvar.” Med andre ord har piloterne øvet sig på at kunne trænge ind på fjendtligt område og i at slå til mod mål både med atombomber og ikke-atomvåben og andre missiler.
Symbol Israel – Tyskland
Operation Blue Flag 2017 har forbedret ”samarbejdet og det operationelle beredskab for de luftstyrker, der deltog.” Dette har ”styrket Israels internationale status”. Det rapporterer den israelske avis Haaretz i en artikel om ”jagerfly-diplomati”.
Avisen synes, det er symbolsk, når ”de ser Eurofighter jetfly, som bærer det tyske luftvåbens kort, placeret ved siden af et F-16-fly med det israelske luftforsvars blå davidstjerne.” For første gang tog de afsted side om side for at udføre den samme opgave, som de franske fly havde, da de returnerede til Israel, hvor de i al hemmelighed havde været stationeret siden Suez-krigen i 1956, den mislykkede krig mod Nassers Ægypten.
Haaretz konkluderer: ”Blue Flag er en demonstration for Israel af, at flere lande end tidligere er villige til at engagere sig officielt som strategiske allierede og skyde betænkeligheder om den palæstinensiske sag til side. Efterhånden som indflydelsen fra traditionelt diplomati svækkes, vil rollen fra militære kommandoer med internationale forbindelser øges”.
Israel i NATO
Mødet mellem general Frigerio, kommandør for de italienske styrker, og general Norkin, kommandør for det israelske luftvåben, bekræfter dette. Dette møde passer ind med den italienske lov nr. 94 af 17. maj 2005, som tillader et endnu nærmere samarbejde mellem Italiens væbnede styrker og med Israel som modpart. Nu er Israel de facto medlem af NATO. I kraft af ”Programmet for individuelt samarbejde” har Israel en permanent mission ved NATOs hovedkvarter. Dette program blev godkendt i december 2008 (lige før Israels operation ”Cast Lead”, som fandt sted i Gaza).
Et af elementerne i dette program er at knytte israelske styrker (inklusive styrker med atomvåben-erfaring) til NATOs elektroniske systemer. Umiddelbart efter Blue Flag 2017 begyndte israelske piloter (som havde øvet med det italienske jagerfly M-346) igen at bombe palæstinensere i Gaza.
Samtidig erklærede statsminister Gentiloni, at ”Jerusalems fremtid, denne hellige by uden lige i verden, må ses i sammenhæng med fredsprocessen”.
-Mal
Kilde: Il Manifesto