Kampen mod TTIP og CETA
Danmark nu med i kampen mod CETA og TTIP
Af Allan Rasmussen
EU’s forhandlinger om især CETA er nu gået ind i en afgørende fase. Det forventes, at EU og Canada har en aftale klar i slutningen af 2016.
CETA er som bekendt en frihandelsaftale mellem EU og Canada. Der er ikke væsensforskelle mellem CETA og TTIP. Begge aftaler vil medføre, at arbejderklassen i Europa skal indstille sig på, at demokrati, miljø, arbejdsmiljø og aftaler mellem arbejdskøbere og arbejderklassen vil blive væsentligt forringet. Samtidig indføres et voldgiftssystem, der skal beskæftige sig med tvistbilæggelse uden for de eksisterende retssystemer.
Massiv folkelig modstand
De store demonstrationer i de europæiske hovedstæder mod TTIP og CETA har fået flere regeringsledere til at ryste på hånden. Men det skal vi ikke lade os narre af. EU ser disse handelsaftaler som en videreudvikling af det indre marked. Derfor vil de prøve at få handelsaftalerne igennem på trods af, at der ikke er politisk flertal for dem i hverken Tyskland eller i Frankrig for tiden. I skrivende stund har ca. 3,3 millioner mennesker i EU skrevet under på, at de siger nej til TTIP og CETA.
I Danmark har der stort set ikke været en debat om disse handelsaftaler. Det er ikke noget nyt, fordi det er måden, det danske folketing og den danske regering lusker aftaler igennem på til skade for arbejderklassen. Men nu er der tegn på, at dele af fagbevægelsen har besluttet sig for at få TTIP og CETA på dagsordenen.
Fagligt initiativ
Fagforeningen BJMF i København har taget initiativ til at få organiseret en stor demonstration på Christiansborg Slotsplads i København mod TTIP og CETA. Initiativet støttes af en lang række organisationer, fagforeninger og politiske partier. Demonstrationen er fastsat til den 27. oktober 2016. Den vil starte på Rådhuspladsen i København og bevæge sig derfra til Slotspladsen. Demonstrationen vil være landsdækkende, og vil have deltagelse af fagforeninger og enkeltpersoner fra både Jylland og Fyn. Kommunistisk parti i Danmark har været med i udarbejdelsen af grundlaget for demonstrationen og er anbefalere af demonstrationen. Partiet har givet tilsagn om at lave badges til brug i markedsføringen af demonstrationen.
Kan kræve folkeafstemning
Der er i arbejderklassen en umiddelbar forståelse af, at der er noget galt, når multinationale firmaer stort set ikke betaler skat i de lande, som de opererer i. TTIP og CETA vil medføre, at multinationale firmaer kan øge deres profit og stadigvæk undgå at betale skat. Det ændres der ikke på. Tilsvarende vil de multinationale firmaer få mere magt på bekostning af de folkevalgte politikere.
For at disse handelsaftaler kan vedtages i Danmark kræves der, at der er 5/6 flertal i Folketinget, da der er tale om suverænitetsafgivelse. Hvis dette ikke kan opnås, skal handelsaftalerne til folkeafstemning. Det må forventes, at regeringen vil gøre mange forsøg på at undgå dette, så hvis det ikke lykkes at få EU til at stoppe forhandlingerne, skal vi ende med en ny folkeafstemning.
Nærmere besked om tid og sted annonceres på hjemmesiden www.kommunisterne.dk
Fakta
- TTIP gør det muligt for multinationale selskaber at sagsøge lande, hvis deres forventede profit begrænses af demokratiske beslutninger.
- Fremtidige love og regler skal med TTIP udformes i tæt samarbejde med de multinationale selskaber. Det kan føre til, at regeringer og Folketinget får håndjern på.
- Udviklingslandene har i årevis kæmpet imod de multinationale selskabers angreb på demokratiet. Med TTIP vil denne kamp blive undermineret.