Kommuner straffes for at øge skatterne
Kommunerne vil blive modregnet i bloktilskuddet for at forhøje skatterne i 2020 med samlet 293 mio. kr., svarende til en stigning på 0,1 pct. Det oplyser indenrigsminister Astrid Krag (S) i en skriftlig kommentar til budgetlægningen.
Der er 10 kommuner, som tilsammen har hævet skatten 304 mio. kr, og fem, som samlet set har nedsat skatten 11 mio. kr. KL havde håbet, at kommunerne var i stand til at overholde aftalen, men det har ikke været muligt.
Stor usikkerhed
– Der er så stor usikkerhed om kommunernes økonomi på den lidt længere bane, at utroligt få kommuner har turdet sætte skatten ned, siger KL-formand Jacob Bundsgaard (S) i en pressemeddelelse.
I økonomiaftalen for 2020 havde regeringen aftalt med KL, at kommunerne ville arbejde for, at skatten ikke skulle stige samlet set.
Aftalen på skatteområdet var, at der kunne besluttes skattestigninger for i alt 200 mio. kr., men på den betingelse, at andre kommuner nedsatte skatten for et tilsvarende beløb.
– Vi venter stadig på en udligningsreform, og før vi kender resultatet af den, er det umådeligt svært at vurdere, hvad man reelt kan regne med at have i kommunekassen, siger Jacob Bundsgaard.
Den nye udligningsreform forventes på plads inden kommunalvalget i 2021.
KL’s aftale om drifts- og anlægsbudgetterne holder sig ifølge KL samlet set inden for de økonomiske rammer, der er aftalt med regeringen.
De har øget skatten:
Allerød, Esbjerg, Greve, Hjørring, Holstebro, Kolding, Odense, Randers, Roskilde og Rudersdal.
Af de ti har Allerød og Rudersdal hævet skatten uden at få lov af Indenrigsministeriet, mens to andre kommuner, Dragør og Stevns, havde fået lov men undlod. Otte af de ti har sat skatteprocenten op. Allerød og Roskilde har forhøjet grundskylden.
De har nedsat skatten:
Egedal, Fredericia, Næstved, Ringsted og Vallensbæk.
Alle skattenedsættelser er sket på dækningsafgiften, og også yderligere to kommuner har lempet lidt på det område, nemlig Odense og Randers, som ellers er på holdet med skattestigninger.
Kilde: dknyt
-alni