KOMMUNIST nr. 5-2020
Corona-epidemien udstiller kapitalismens skrøbelighed
Kommunisterne bakker op om, at staten bør holde hånden under de små selvstændige erhvervsdrivende, men er modstandere af, at bl.a. private banker og store virksomheder skal kunne modtage nogen som helst form for statsstøtte.
I de seneste årtier har det danske erhvervsliv trods den økonomiske fremgang og gigantiske overskud betalt mindre og mindre i skat. Samtidig har de vist en fuldstændig mangel på vilje til at lade forøgelsen af disse rigdomme komme arbejderklassen til gode i form af højere lønninger, kortere arbejdstid og bedre arbejdsmiljø.
1. maj 2020:
Sammen – hver for sig
Fra “Nogle billeder fra da vi sidst blev beskyttet”, 22 linoleumsnit af Jørn Mathiassen med tekst af Jens Jackie Jensen. Forlaget Tiden 1975. 9. april, De mørke fugle.
Hyldest til dem, der kæmpede
Den 4. maj 1945 brød freden ud. Danmark var atter frit. Forud var der foregået en lang række skæbnesvangre begivenheder. Dengang rystede den vestlige verden i bukserne for, hvad galningen i Berlin kunne finde på.
Den engelske premierminister tog til Berlin i 1939 for at forhandle med Hitler og kom triumferende hjem med et stykke papir, hvor Chamberlain stolt proklamerede, at nu havde man sikret fred i vor tid. I virkeligheden havde man solgt Polen og dermed freden.
Men det kommunistiske dagblad ”Arbejderbladet” offentliggjorde en helt anden opfattelse af de truende horisonter. Det skrev med store typer på forsiden: Krigen er sikret, og det var i sandhed en helt anden analyse.
Leder: OK20 – det gik som ventet
Som ventet blev resultatet af urafstemningen om forligsmandens mæglingsforslag et Ja. 80,1 pct. stemte Ja, mens 19,9 pct. stemte Nej. Årsagen var bestemt ikke, at det var et godt resultat, der blev vedtaget ved urafstemningen. Det var faktisk nogle ganske sølle lønforhøjelser og intet ved den store knast omkring den sociale dumping.
Kobolt kan blive Cubas blå guld
Ifølge internationale kilder har Cuba reserver af mineralet kobolt på omkring en halv million metriske tons. Det placerer landet på tredjepladsen blandt de tretten lande, som har de største formodede reserver af kobolt.
Der er stor efterspørgsel på kobolt fra producenter af elektroniske apparater, som f.eks. Tesla, der har brug for det til at forbedre ydelsen i deres elbiler, eller Apple, som bruger det til batterier i iPhones.
Blandt topnazister i München 1942
Harriet, en dansk kvinde, har mistet sin mand Gerhard, der meldte sig til det tyske luftvåben og blev skudt ned på Østfronten. Hverken hun eller Gerhard er medlemmer af nazipartiet, men sympatien er helt klar. Nu sidder hun tilbage med en tysk enkepension, to små drenge og savnet, så da invitationen om at komme til München indløber, springer hun til og tager toget sydpå.
Kirsten Thorups nye roman er en indlevet skildring af at leve i dette inferno af angst, mistro og vold, og om at vælge forkert side.
Alle artikler i KOMMUNIST nr. 5 2020:
- Corona-epidemien udstiller kapitalismens skrøbelighed
- Leder: OK20 – det gik som ventet
- Skandaløst manglende beredskab
- Det forsømte forår
- Hvad med normeringerne?
- Erhvervsuddannelsesreformen virker ikke
- Gensidig forsørgerpligt: Ægtefæller betaler stor del af lønnen
- Epidemier: Hvad mener Marx, Engels og Lenin
- Holstebro må godt køre gratis busser
- Fornuftigt samarbejde besværliggjort af ministerium
- Comik-19 (I spøg og ramme alvor)
- Nul hjælp, men flere sanktioner
- Frister for sagsbehandlingstid
- De fem forbandede år
- Hyldest til dem, der kæmpede i frihedskampen 1940-45
- Fra videnskabens verden
- Tvivlsom Malaria-medicin i forsøg
- Kobolt kan blive Cubas blå guld
- Valget i Israel
- Under jorden i Berlin 1943
- Kirsten Thorup: Blandt topnazister i München 1942
- Syndikalist-Løjtnanten
- Sanktioner dræber
- Spræng-Smith