Kongres i Fagligt Verdensforbund
18% medlemsfremgang i Fagligt Verdensforbund, WFTU, med 92 millioner medlemmer
Af Emil Olsen
I dagene fra d. 5.-8. oktober husede den sydafrikanske kystby Durban WFTU’s 17. kongres. Hele 1200 fagforeningsfolk fra hele verden deltog i kongressen. Af dem var der repræsentanter fra 111 lande fra alle 5 kontinenter. 340 var repræsentanter for kvindefagforeninger.
Medlemmer i 126 lande
De sydafrikanske kammerater havde gjort alt, hvad de kunne for at give de mange hundrede delegerede en varm velkomst, da vi landede i Durban. Lufthavnen sprudlede af gejst med den flotte udsmykning på gulve, vægge og stande. Ligeledes sikrede de, at kampgejsten var intakt under hele kongressen med kampsange og dans på rigtig afrikansk manér.
Kongressen havde fint besøg af henholdsvis Sydafrikas Præsident Jacob Zuma samt generalsekretæren for SACP, Sydafrikas kommunistiske Parti, Blade Nzimande.
Formanden for WFTU George Mavrikos kunne i sin beretning informere kongressen om den fremgang, som WFTU har haft siden sidste kongres. Man har haft en medlemsfremgang på hele 18% fra 78 til 92 millioner medlemmer i 126 lande, 7 nye regionale kontorer, 15 internationale konferencer, 2 ungdomslejre og 47 skolingshold, som er afviklet på WFTU´s hovedkontor.
Arbejderklassen under angreb overalt
Så man kan roligt sige, at der fra kongressens start var god grund til optimisme for den klassebevidste fagbevægelse, og diskussionslysten blandt de delegerede fejlede bestemt heller ikke noget. Hele 112 delegerede fra 103 lande var på talerstolen for at debattere den internationale situation og de mange angreb, som arbejderklassen overalt rammes af. Efter 3 dage med indlæg fra hele verden stod det lysende klart, at arbejderklassen har sit at se til.
Den internationale situation er overalt karakteriseret ved kapitalismens dybe strukturelle krise, som er et resultat af dens udbyttende natur og dens fundamentale modsætninger. Det er en krise som påvirker alle lande i forskellige grader, og med nye voldsomme kriser på en større skala med frygtelige konsekvenser for arbejderne og folkene generelt. Denne trend manifesterer sig i den stigende koncentration og centralisering af rigdom. Ikke alene i de stadig mindre antal monopoler og transnationale selskaber, men også i de imperialistiske stormagter, som kreerer og styrker økonomiske og politiske mekanismer til at pålægge deres dominerende og stigende udbytning af lande og folk, som f.eks. TTIP-aftalen er et udtryk for.
Perspektiv i den faglige kamp
Faktum er, at det er arbejderne, der arbejder i den offentlige sektor, men mange har ikke mulighed for selv at anvende den, når de får brug for den.
Det er arbejderne, som har bygget byerne, men arbejderne har snart ikke råd til at bo og leve i byerne.
Det er arbejderne, som producerer fødevarerne, alligevel må mange gå sultne i seng.
Det er den virkelighed, som kongressen gav udtryk for. Derfor var der enighed om, at det ikke er nok, når fagforeninger alene arbejder for at skaffe vand og brød til sine medlemmer. Den klassebevidste fagbevægelse skal kæmpe for arbejderklassens frigørelse fra udbytningen af mennesket, og den skal pege på løsningen i hver eneste daglige kamp.
USA med igen
Kongressen blev afviklet under sloganet, 17. kongres åben, demokratisk, klassebevidst og internationalistisk, og det levede den til fulde op til. Der var genvalg til formanden George Mavrikos, som fik 94,5% af stemmerne, og han kunne i sin afslutning konkludere i det vedtagne arbejds-dokument, at WFTU skal blive endnu bedre og stærkere på det organisatoriske plan. Derfor skal der arbejdes på at gøre de 3 sekretariater: ungdommen, arbejdende kvinder og migranter stærkere, og samtidig må den nyvalgte ledelse arbejde for at oprette nye og vigtige initiativer, der skal samle arbejderklassen under WFTU’s faner igen. Som mål satte kongressen sig at nå op på 100 millioner medlemmer til næste kongres.
Allerede inden kongressen lukkede, blev 3 nye fagforeninger en del af WFTU. Det var blandt andre en fagforening fra USA. Det er første gang siden 1949, at en fagforening fra USA igen er medlem i WFTU.