Løkke har en plan
Optræk til studehandel om planlovens krav til almene boliger
Af Allan Nielsen
Danmarks midlertidige Venstre-mindretals-regering har efter et par ugers pause atter taget fat på den bebudede ændring af planloven, så de mest griske spekulanter kan få den maksimale profit ud af det helt skævvredne boligmarked. Det drejer sig om den lov, der for tiden giver de større kommuner ret til at beslutte, at 25% af boligerne ved nybyggeri skal være almene.
Selv om der er gået total ejendomsret-ideologi i sagen blandt regeringens blå støttepartier, så er det socialdemokratiske deltids-støtteparti tilsyneladende villig til at indgå i en studehandel om sagen.
Bytte-bytte købmand
Lyttes der til ”vandrørene” på Christiansborg i skrivende stund, lægges der op til et kompromis hvor socialdemokraterne kan få byttet sig til lidt almene procenter mod at åbne op for mere spekulation ved de danske kyster. For at få denne omgang bytte-bytte-købmand til at glide ned, hviskes der samtidig i krogene om at løse op for bygherrerollen, så den også kan gå til private spekulanter, hvor det i dag er de almene boligorganisationer, der er bygherre.
Det er ellers kun en måned siden, at S-formand Mette Frederiksen tonede frem i fagbladet Boligen med Københavns overborgmester Frank Jensen (S) og udtalte:
– Vi har stillet som ultimativt krav, at de her ændringer, som regeringen lægger op til, skal af bordet”. Men ordet ”ultimativ” har jo også en anden karakter end ”gravid”. Man kan jo godt være mere eller mindre ultimativ.
Nul ekspropriation
Spekulanternes talerør på Christiansborg har hylet op om, at 25% reglen er ren ekspropriation. Men det burde ikke være noget problem. Det kan løses ved at tilføje i lovteksten at investorer ikke kan komme til at brænde inde med grundstykker til almene boliger, enten fordi kommunen ikke giver tilsagn om grundkapital, eller fordi de almene boligselskaber ikke ønsker at bygge.
Det har ellers været spændende at se, hvordan vandene har været delte i spørgsmålet. Det er såmænd ikke kun rød blok, der har været positive for, at der kan opføres blandede boligområder, så både lærere, politi og sygeplejersker – samt forhåbentlig også andet godtfolk – kan få råd til at bo på eftertragtede adresser.
Flere entreprenører, der overvejende henter deres profit hjem ved at bygge, har intet imod kravet om 25% almene. Selv borgerlige borgmestre, der har behov for både flere og betalbare lejeboliger, anbefaler også at 25%- reglen bibeholdes.
Giftig politik
Det kan til gengæld undre, at Dansk Folkeparti, der påstår at tage de svage og ældre parti nu med lov i hånd vil forbyde bekæmpelse af nye ghettoer. Det kan således konstateres, at den i skåltaler omtalte småsvindler Lars Løkke har en plan. Men den er end ikke helt på højde med hans filmkollega Egons. Til gengæld kan den ende med lidt af en eksplosiv cocktail, når det hele ses i lyset af både boligmangel, flygtninge og kontanthjælpsloft.
En lille halv snes tusinde danskere vil miste så meget i boligstøtte, at de vil se sig om efter en billigere lejebolig. Det sker samtidig med, at 17.000 flygtninge har fået asyl i år, og der står lige nu knap 1.500 almene boliger tomme – og de ligger i det såkaldte Udkants-Danmark.
Den politiske kommentator Hans Engell sammenfattede i få ord situationen i et foredrag for 230 boligtillidsfolk på LO-skolen: ”Der er her lagt op til den mest giftige politiske situation i Danmark. Kan I forestille Jer, hvordan stemningen bliver, når danskere på kontanthjælp tvinges til at flytte fra deres lejligheder, som bliver overtaget af flygtninge, som har retskrav på en lejlighed.”