Netanyahu tilbage som premierminister efter valg i Israel
[KOMMUNIST nr. 12-2022] For ca. 1 1/2 år siden lykkedes det endelig en blok af midterpartier at få væltet Netanyahu og hans højreekstreme blok efter 12 år ved magten.
Nu er han tilbage efter parlamentsvalget i Israel den 1. november og med en regeringskoalition, hvor listen Religiøs Zionisme, der også omfatter det ultranationale og racistiske parti Otzma Yehudit, nærmest er fordoblet i forhold til valget i 2021.
Det israelske parlament Knesset har 120 pladser, hvoraf Netanyahu og hans højreorienterede blok nu sidder på 64. Valget er det femte siden 2019, og siden 1996 har der været valg ca. hvert 2 1/2 år. Der er knap 6,8 mill. stemmeberettigede, og der kan kun stemmes på partier, ikke på personer. Til dette valg var der opstillet 39 partier, hvoraf 11 kom over spærregrænsen på 3,25 %, herunder to arabiske partier. Ra’am og Hadash-Taal.
Valget er et gevaldigt skridt mod højre med en væsentligt mere konservativ højrefløj ved magten. Noget, der har chokeret både i Israel og internationalt, er, at det dybt racistiske parti Otzma Yehudit med lederen Hamar Ben Gvir har fået et så godt valg. Ben Gvir og hans fæller gik til valg på:
– Oprettelse af et kontor, der skal få arabiske israelere til at forlade Israel.
– Annektering af hele Vestbredden uden at palæstinenserne i området har statsborgerskab, og dermed lige rettigheder.
– Dødsstraf til terrorister. Jøder, der angriber arabere, betragtes grundlæggende ikke som terrorister.
– Mindskelse af Højesterets magt og forøgelse af politikernes magt over domstolene. For eksempel skal politikerne have større indflydelse på udnævnelse af dommere, og højesteret skal ikke kunne nedlægge veto mod nye love, selvom de vurderes at stride mod Israels basislove, som er en slags grundlov.
De Forenede Arabiske Emirater har sagt, at den diplomatiske aftale, de indgik med Israel i 2020, er i fare, hvis de højreekstreme kræfter bliver placeret højt oppe i magthierarkiet. Og der er stor frygt for, at valget vil sætte gang i den Intifada, der længe har ulmet blandt de unge palæstinensere på Vestbredden.
Elin Søborg