Norge kan stadig bestemme selv
[KOMMUNIST 3-2025] Selvom Norge ikke er medlem af EU, prøver politikerne at implementere EU krav. Nu gælder det deres elforsyning.
Norge har stadig en fastpris på el, men som vi så det i Danmark er de begyndt at opkøbe og fusionere kommunale El-værker, som i sidste ende skal privatiseres. Dermed kan forbrugeren i Norge, som i EU se frem til spekulation og stigende priser.
Bevægelsen NEI til EU tager stærkt afstand fra udviklingen, og senest er Centerpartiet gået ud af regeringen af samme årsag.
Nei til EU udtaler
Skridt for skridt betyder tilslutningen til EU’s energiunion en svækkelse af den nationale kontrol i energisektoren. Direktivet for vedvarende energi ændrer det nuværende licenssystem for vindkraft og er et angreb på vores demokrati.
Nej til EU mener, at VE-direktivet (Vedvarende Energi) og EU’s Energipakke 4 griber ind i det norske samfund og erhvervsliv på en både udemokratisk og uacceptabel måde, og kræver derfor, at reglerne ikke indgår i EØS-aftalen. Energipakke 4 er tusinde siders regler for EU’s energiunion. Kravet fra EU ankommer til os gennem EØS. Derfor kan Norge sige NEJ.
Stop EU
Hvis direktivet bliver vedtaget, skal Norge forpligte sig til at stille 70 procent af eksportkapaciteten til rådighed for markedet. Derfor kræver vi, at Stortinget siger nej og nedlægger veto mod VE-direktivet og Energipakke 4, som EØS-aftalen faktisk giver fuld mulighed for.
Norge har for nylig indført, at ansøgninger skal behandles efter plan- og byggeloven. Der kan ikke gives tilladelse uden en kommuneplan. Det giver kommunerne en reel vetoret.
Men EU-retten har forrang frem for national lovgivning. Kommunal sagsbehandling er ikke forenelig med direktivets frister. Det betyder, at plan- og byggeloven ikke længere er gældende, og kommunerne står uden indflydelse på brugen af deres natur.
Direktivets åbning for statslig planlægning, hvis udvikling er samfundsmæssig nødvendig, vil også tilsidesætte kommunerne.
Direktivet har mange flere kontroversielle bestemmelser, som vil få stor betydning for samfundet, naturen og klimaet. Når EU’s vedvarende andel skal nå 42,5 %, ved vi ikke, hvor meget EU vil kræve af Norge. Norge er forpligtet til at indgå aftaler om mindst tre havvindmølle projekter med andre lande. Projekter, der vil følge EUplaner.
Den omdiskuterede ordning for salg af oprindelsescertifikater for vedvarende energi opretholdes og udvides. Der er krav om, at mindst 60 % af energien i industrien skal være vedvarende, også når den bruges som reduktionsmiddel i processen.
Nej til EU vil med dette som udgangspunkt arbejde for at samle så mange organisationer og enkeltpersoner som muligt i bestræbelserne på at stoppe direktivet. Her skal Norges vetoret bruges.
(Forkortet fra Nei til EU’s hjemmeside)